šipka
Pivní slovník

Co je

Stout

Stout je svrchně kvašené tmavé pivo vyráběné z praženého sladu. Zjistěte, čím je pivní styl Stout charakteristický a při jaké teplotě se podává.

Stout je svrchně kvašené pivo, které se vyrábí s podílem praženého sladu nebo praženého nesladovaného ječmene. Je to tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Vyznačuje se silnou tmavou barvou, hustou pěnou a chutí připomínající praženou kávu.

Pivní styl Stout pochází z Velké Británie a je velmi podobný s pivním stylem Porter. Mezi nejznámější druhy Stoutů patří Irish dry stout (označovaný také jako Irish stout), Imperial stout (označovaný také jako Russian imperial stout), Milk stout a Oatmeal stout.

Většinu Stoutů je vhodné podávat při teplotě 8-12 °C, kdy dojde k plnému zvýraznění chutí a vůně. Výjimkou je Imperial stout, který má vyšší obsah alkoholu přibližně 9 % a je vhodné jej podávat při vyšších teplotách 14–16 °C.

Nejnovější články

18
.
9
.
2025

Tipy létajícího sládka, kam v Praze na Budvar, díl 1.

Kam na pivo v Praze? Výběr osvědčených hospod a restaurací se skvěle načepovaným pivem a výbornou kuchyní. Vyrazte na jedno! 🍺

4
.
9
.
2025

Tipy pro domácí chlazení piva

Jaká je ideální teplota piva podle stylu? Jak pivo doma nejlépe skladovat a jaká jsou vhodná zařízení pro čepování? Tento článek vám na vše odpoví. 🍺

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

pivní blog