šipka
Pivní slovník

Co je

Svrchní kvašení

Zjistěte, jak probíhá svrchní kvašení a jak ovlivňuje výslednou chuť piva. Které druhy piv jsou svrchně kvašené? Objevte další pojmy v pivním slovníku!

Svrchní kvašení je proces, při kterém pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae kvasí na povrchu při vyšších teplotách 15 až 24 °C. Hlavní kvašení je kratší a takto vyrobená piva mají také kratší dobu ležení. Díky tomu je lze pít již po dvou týdnech. 

Při vyšších teplotách kvašení vznikají aromatické látky - estery, které dodávají pivu charakteristickou vůni a ovocnou chuť. Některé typy mají také vyšší obsah alkoholu.

Typickými zástupci svrchně kvašených piv jsou IPA, Pale Ale, Stout nebo Porter a mnoho belgických piv.

Nejnovější články

10
.
7
.
2025

České pivo není jen ležák: Jaké pivní styly se u nás vaří a jaké jsou poslední pivní trendy?

Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍

26
.
6
.
2025

Co znamenají stupně u piva a jak silné je nejsilnější pivo?

Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.

12
.
6
.
2025

Pivo dělá hezká těla? Pravda o kaloriích v pivu i pivním břichu

Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.

pivní blog