Co znamenají stupně u piva a jak silné je nejsilnější pivo?

12
.
9
.
2022

Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století. Stejně tak mezi Čechy koluje o pivu řada mýtů či nesprávně vykládaných skutečností. Jeden z nejčastějších mylných názorů pivních konzumentů se týká významu stupňovitosti piva.

Stupňovitost piva

Většina Čechů se domnívá, že stupňovitost piva označuje obsah alkoholu v procentech (tzn. 10° pivo obsahuje 10 % alkoholu a 12° pivo obsahuje 12 % alkoholu). Již méně je rozšířen další chybný názor, že stupeň piva znamená dobu v týdnech, po kterou pivo zraje.

Ve skutečnosti udává stupeň piva množství použitého sladu – zkvasitelného extraktu. Odborně řečeno 10° pivo obsahuje 10 % zkvasitelného extraktu v původní mladině. Zmíněný obsah alkoholu je dán množstvím cukru (možno říci, že zkvasitelný extrakt je v podstatě obilný cukr) a stupněm prokvašení. Zatímco stupeň prokvašení určí výsledné množství alkoholu v pivu, extrakt, který se neprokvasí, dává naopak pivu plnou chuť.  

Právě nižší stupeň prokvašení dovolí pivu si zachovat bohatou chuť, kterou dobře známe u tradičních českých piv. Extrémem jsou naopak některá zahraniční piva, která jsou prokvašena téměř úplně, a tak sice obsahují relativně vysoký obsah alkoholu, chuťově jsou však prázdná.

Nejsilnější pivo na světě

Nejsilnější pivo na světě je prý Snake Venom. V překladu Hadí jed se pyšní obsahem 67,5 procenta alkoholu. Vysoké hladiny alkoholu se docílí zmrazením a následným odebráním zmrzlých krystalků vody. Za třetinku zaplatíte kolem 1600 korun a vyrábí ho skotský pivovar Brewmeister.

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.