EPM je česká zkratka pro extrakt původní mladiny, tedy množství rozpuštěných cukrů. Zjistěte, co to má společného se stupňovitostí piva.
EPM (pozor, neplést s elektromagnetickým impulzem, který má také zkratku EPM) je v pivním světě zkratkou pro “extrakt původní mladiny”. Tento pojem označuje množství rozpuštěných cukrů v mladině (to je označení pro fázi výroby piva ještě před procesem kvašení).
Právě podle množství rozpuštěných cukrů (EPM) v pivu se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje hustotu kapaliny, stupňovitost piva proto dokážete změřit hustoměrem.
Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.