EPM (exktrakt původní mladiny), též nazýván jako stupňovitost, udává hmotnostní podíl vody a všech extraktivních látek, které se nachází v mladině před zakvašením. Jedná se o složky cukernaté (zkvasitelné a nezkvasitelné) a složky necukerné (minerály, vitamíny a jiné), které se během rmutování a vaření rozpustily ve vodě. Viz odkaz „Desítka a Dvanáctka“. Extrakt je i přes výše napsané pro zjednodušení možno považovat za cukry.
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?
Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?