
Každý hospodský má svůj styl čepování piva. Jde ale o to, že ne každý to dělá správně. Čepování piva je považováno za umění s určitými pravidly. Není divu, má totiž přímý vliv na strukturu pěny a výslednou chuť piva.
Přijdete do své oblíbené hospůdky a povíte: „Zdravim, natoč mi jedno.“? Slovo „načepuj“ vám nejde přes pusu? Nevadí! Otázka „čepování vs. točení piva“ je poměrně častým tématem k diskusím, a to nejen mezi konzumenty, ale i mezi hospodskými.
Pojem čepování je historicky starší, pochází z dob, kdy se pivo uchovávalo v dubových sudech s dřevěnou zátkou (čepem). Sousloví točit pivo se zase používalo v 19. století, kdy se v hospodách využívaly tlakostroje, které se před natočením piva musely natlakovat točením kovového kola.

Co z toho vyplývá? Je správnější výraz čepovat, jen proto, že je starší, i když se v dnešních hospodách už žádné sudy s čepem nevyužívají? Nebo je možné používat i obrat „natočit pivo“, přestože u pípy nenajdete ani ruční tlakostroj (dnes je totiž pivo hnáno tlačným plynem)? Toť filozofická otázka k jednomu či více vypitých piv, že?
V našem článku budeme používat termín čepovat, jelikož jde o výraz objevující se v oficiálních dokumentech a normách (zákon o potravinách a tabákových výrobcích), co ale budete uplatňovat v hospodě vy, necháme zcela na vás. :)
Aby pivo dokonale chutnalo, je třeba ho nejen dokonale uvařit, ale také dokonale načepovat. Co je k tomu potřeba?

Tip redakce: Pivo čepujte do sklenic určených pro daný typ piva. Ležák patří do krýglu, IPA do sklenice tvaru tulipánu apod.
Skvěle natočené pivo má hned několik benefitů: výtečná chuť, výdrž pěny a vizuální efekt. Samotné čepování piva do sklenice v nejčastějším stylu (hladinka) by mělo vypadat následovně:

Pěna v pivu by měla zabrat cca ⅓ půllitru a vytvořit pouze nizoučkou „čepici“. Po správném načepování je pěna hladká, homogenní a bez bublinek.
❗🍺 Nikdy nečepujte pivo z výšky. 🍺❗
❗🍺 Nikdy nepřelévejte pěnu. 🍺❗
❗🍺 Nikdy nečepujte do suché a neumyté sklenice. 🍺❗
Tip redakce: Přečtěte si, jak vypadají další druhy čepování.
Čepování piva seshora znamená, že se půllitr postaví pod kohoutek a pivo do něj teče z výšky. Tím se ale pěna stane velmi pórovitou a vytvoří klasickou nevzhlednou čepici připomínající atomový hřib. Navíc se v pivu projeví značný úbytek CO2, což zásadně ovlivňuje chuť natočeného piva.
Než si začnete pochutnávat na pivních zásobách, které máte doma, lahváče či plechovkáče dejte chladit do tmavé místnosti nejlépe o teplotě 7 až 9 °C (cca na osm hodin) nebo nechte v ledničce 3 až 4 hodiny.

Dej Bůh štěstí!

Hledáte inspiraci na dárky pro milovníky piva? Poradíme, jak vybrat dárkovou sadu piv, jedlé pivní dárky a další tipy na chmelem vonící prezenty a zážitky. 🎁🍻

Vyrazte na prohlídku pivovaru v Českých Budějovicích: jak probíhá výroba piva, jaká je historie piva z jižních Čech a co vás čeká při degustaci piv?

Cider a pivo: Srovnání surovin a technologií výroby cideru a piva + postup pro domácí výrobu cideru krok za krokem. 🍏🍺