DRUHY ČEPOVÁNÍ PIVA: Naučte se poznat správný šnyt nebo čochtan

12
.
9
.
2022

Čepované pivo už se dávno nerozděluje jen na malé a velké. Jak se ale různé styly čepování projeví na výsledné chuti? A co jsou to ta slova jako je šnyt, čochtan nebo mlíko?

Pivo lze čepovat různými způsoby a jeho chuť se odvíjí i od toho, jak ho výčepní načepuje. Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří, výčepní ho dělá. Mezi nejznámější styly čepování se řadí nadvakrát, hladinka, šnyt, mlíko a čochtan.

NADVAKRÁT

Pivo načepované nadvakrát nemá tak ostrý říz jako hladinka nebo čochtan a dobře klouže do krku. Nejprve se načepuje vysoká pěna a pod ní se na druhý zátah načepuje pivo. Mnohdy bohužel nezůstává u čepování na dvakrát a pivo se doplňuje do sklenice na několikrát. Pivo tím ztrácí na své plné chuti, teplotě, sytosti a kvalita pěny se různí. 

Pivo nadvakrát
NADVAKRÁT

HLADINKA

Hladinka je velmi rozšířený styl čepování. Je nejjednodušší a k pivu nejšetrnější. Jde o rychlý způsob čepování, kdy je pivo načepováno na jeden zátah. Tak si zachová jedinečný říz a čerstvost.

Pivo hladinka
HLADINKA

ŠNYT

Vznikl v dobách, kdy výčepní před každým čepováním nového sudu zkoušeli kvalitu piva ve sklepích. Je to fakticky malé pivo v půllitru. Pivo má bohatou pěnu a zároveň si zachovává všechny své nejlepší vlastnosti. Velice oblíbený způsob pití piva u znalců. Obsah piva v půllitru je 0,3l. Má bohatou pěnu a jemnější říz.

Pivo šnyt
ŠNYT

MLÍKO

Účelem je naplnit sklenici až po okraj pivní, krémovou až smetanovou pěnou, která je pitelná a plná piva, na první pohled připomínající sklenici mlíka. Odtud její název. Kouzlo se projeví, pokud je vypito ihned po načepování. Takto načepované pivo se zdá být v chuti sladší. Obsah piva v půllitru je 0,3l.

Pivo mlíko
MLÍKO

ČOCHTAN

Čepování je přesně opačné než u Mlíka. Účelem je naplnit sklenici pivem bez pěny a taktéž na jeden zátah. Pivo obsahuje ze všech způsobů nejvíce přírodního CO2. Pivo se zdá být nejsytější, především díky vysokému obsahu přírodního CO2. Nevýhodou tohoto způsobu čepování zůstává fakt, že díky absenci pivní pěny pivo rychleji ztrácí na kvalitě a zvětrává. Takže doporučujeme vypít ho rychle!

Pivo čochtan
ČOCHTAN

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Další články

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.

11
.
7
.
2024

Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Vychutnejte si své oblíbené pivo s tou správnou specialitou. 🍺 Inspirujte se výběrem zkušených pivních someliérů a dopřejte si nové chuťové zážitky.

26
.
6
.
2024

Chmel: Proč je pro výrobu piva tak důležitý?

Chmel patří do svaté pivní čtveřice. Vedle sladu, pivních kvasnic a vody je chmel základní složkou potřebnou k výrobě piva. Co přesně chmel je a proč je tak důležitý?