Víte, kam vyhodit plechovky od piva?

2
.
10
.
2023

Prodej piva v plechovkách zaznamenal v posledních letech vysoký nárůst. S tím ale souvisí i problém rostoucího množství hliníkového odpadu. Lidé často vyhazují plechovky od piva do špatného koše. Zjistěte, kam plechovky od piva patří a kde za ně můžete dostat zaplaceno.

Češi mají rádi alkoholické i nealkoholické nápoje v plechovkách. Obliba plechovek ve srovnání se skleněnými lahvemi roste. Důvodů je několik, mezi hlavní patří nižší hmotnost, skladovatelnost a rychlé vychlazení plechovek. 

Podle průzkumu Pražských služeb dvě pětiny Pražanů přiznaly, že plechovky vyhazují do kontejnerů na směsný odpad. Podle mluvčí Iniciativy Zálohování se recykluje pouze třetina plechovek a až 65 % končí ve směsném odpadu.  

Kam patří plechovky od piva?

Pivní plechovky jsou vyrobeny z hliníku, a proto patří do šedých popelnic. Šedé kontejnery jsou určeny především pro sběr plechovek a drobného kovového odpadu. Hlavním sběrným místem pro většinu kovového odpadu jsou stále sběrné dvory nebo výkupny druhotných surovin

Některé obce mají kontejnery na plasty kombinované s kovovými obaly, aby obce nemusely nakupovat speciální kontejnery a zajišťovat samostatný sběr kovů.  

Kontejner na plechy

Proč třídit odpad?

Výroba hliníkových plechovek je energeticky velmi náročná a recyklací můžeme ušetřit 95 % energie a 90 % vody.

Po vyhození hliníkové plechovky do správného kontejneru putuje odpad do recyklačního závodu, kde se přemění na nové hliníkové výrobky. Třídění odpadu je tedy pozitivním krokem k tomu, jak pečovat o životní prostředí.  

TIP: Předtím, než kovové plechovky vyhodíte, je dobré je stlačit, aby nezabíraly příliš místa.

Co patří do šedých kontejnerů: 

- prázdné plechovky od nápojů a konzervy

- kovové tuby

- alobal

- kovové zástrčky, hřebíky, šrouby, kancelářské sponky

Co nepatří do šedých kontejnerů: 

- plechovky od barev

- tlakové nádoby se zbytky nebezpečných látek

- domácí spotřebiče a jiná vyřazená zařízení složená z více materiálů

Kam vyhodit kovy

Za hliníkové plechovky dostanete zaplaceno

Máte na výběr: buď budete třídit odpad zdarma a za ochranu naší planety získáte „jen“ dobrý pocit, nebo si tím můžete vydělat i nějakou korunu navíc. Málokdo totiž ví, že se plechovky od piva nebo jiné hliníkové obaly dají odevzdat do sběrny surovin. Cena, kterou za prodej hliníkových obalů dostanete, se pak odvíjí od jejich hmotnosti. 

To nám všem dává další motivaci, proč plechovky nevyhazovat do směsného odpadu. Stačí je postupně je sbírat do pytle, po nějaké době je odvézt do sběrny surovin a něco si vyděláme. 

Vratné jsou i pivní lahve 

Milovníci piva ve skle mají štěstí – tyto lahve jsou vratné. Můžete je velmi snadno vrátit na jakémkoli vratném místě. Za jednu pivní láhev s korunkovým uzávěrem dostanete zpět 3 koruny

Nesmíme zapomenout ani na pivo v PET lahvích. Plastové lahve zatím vratné nejsou (v sousedním Slovensku ano), ale už jsme si zvykli je třídit do žlutého kontejneru. To potvrzuje i statistika, která říká, že 70 % vyrobených lahví končí právě tam.

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?