Jídlo k pivu aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

11
.
7
.
2024

Věděli jste, že nejen víno a jídlo, ale i rovnice pivo + jídlo má svá pravidla? Samozřejmě jde především o subjektivní záležitost každého strávníka, jakou pochoutku k pivu preferuje. Pojďte se s námi podívat na to, podle čeho jídlo vybírají zkušení pivní someliéři a nechte se inspirovat k novým chuťovým zážitkům.

Jak najít dokonalou souhru chutí?

Co k pivu? Možná máte své stálice, které si k pivu pravidelně dáváte, možná byste rádi ochutnali něco nového. Existují tři základní principy, podle kterých novou pivojídlovou dokonalost hledat:

  1. Berte v úvahu hořkost, sycení, sladovou bohatost piva
    Určité vlastnosti potravin a piva na sebe vzájemně reagují specifickým a předvídatelným způsobem. Pokud si tyto základní poznatky osvojíte, vždy budete tušit, jaký druh piva a jídla se k sobě hodí a jak nastolit rovnováhu. Konkrétní příklady se dozvíte níže.
  1. Porovnávejte sílu i jemnost
    Intenzita chuti je velmi důležitý komplexní aspekt, se kterým je třeba vždy počítat. Obecně platí, že k chuťově jemným pokrmům se hodí lehká piva a k jídlům s výraznou chutí je třeba podávat také nápadná piva.
  1. Hledejte harmonii
    Chuťové kombinace chutnají nejlépe, když mají společné aromatické prvky, nebo jsou v kontrastu. Oříšková chuť tmavého piva anglického typu se skvěle snoubí s chutí vyzrálého čedaru, Stout vynikne za doprovodu čokoládových lanýžů a klasický ležák plzeňského typu si užijete s uleželým gulášem. Vše je o zkušenostech a vytříbené chuti, tak zkoušejte a hledejte takovou harmonii, která s vašimi chuťovými buňkami bude nejlépe ladit.
Stanek s jídlem na pivním festivalu Sláva pivu! 2023
Tip redakce: Nezapomeňte, že chuťový kontrast funguje nejlépe, když ladí intenzita piva a jídla, jak je popsáno v kroku č. 2.

Speciality k pivu podle druhu piva

Světlý ležák

Na světlém ležáku je skvělé, že co se týče chuťovek, je velmi univerzální. Jeho vyšší sycenost je skvělá obzvláště k pikantním pokrmům, protože je velmi osvěžující.

  • Saláty,
  • pikantní jídla,
  • pokrmy z kuřecího masa,
  • sýr s jemnou plísní na povrchu (Brie),
  • sushi.
Budvar Czech Lager

IPA (Indian Ale Pale)

IPA je druh piva, který „čistí chuťové buňky“, a proto ho lze kombinovat s celou řadou pokrmů.

  • Mexická kuchyně,
  • tučné ryby,
  • steak,
  • zelené kari,
  • burgery.

Pšeničné pivo

Pšeničné pivo je aromatické a většinou jemně sycené, což z něho dělá skvělé garde k mnoha výrazným jídlům.

  • Indická kuchyně,
  • sushi,
  • dezerty s ovocem.
Budvar Kraťas

Porter

Porter má velmi bohatou chuť plnou čokoládového aroma, takže snese opravdu intenzivní a těžké pokrmy.

  • Grilovaná žebra,
  • dušená zvěřina a hovězí maso,
  • dezerty z hořké čokolády.

Stout

Stout je pivo s příjemným chuťovým závěrem a podobně jako porter ladí s bohatými chutěmi.

  • Mexická kuchyně,
  • ústřice (zejména, když pijete Guinness!),
  • dezerty s vanilkovou zmrzlinou.
Stanek s jídlem na pivním festivalu Sláva pivu! 2023

Brown Ale

Karamelový základ piva Brown Ale skvěle podtrhne hlavně maso.

  • Rostbíf,
  • vepřové maso.

Rady na závěr pro pivní someliéry začátečníky

Pokud stále přemýšlíte, co podávat k pivu a udělat tak radost svým chuťovým buňkám, zde je pár závěrečných tipů.

  • Neděste se kombinace tmavých piv a čokoládových dezertů, uvidíte, že váš jazýček si ji zamiluje.
  • K méně stupňovitým pivům servírujte lehčí pokrmy s nižší chuťovou intenzitou. K tučnějším jídlům se hodí piva o vyšší voltáži.
  • Zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte. Díky experimentování získáte zkušenosti a oblíbíte si nové kombinace chutí.
  • Ještě rada na závěr. Oproti všem výše zmíněným doporučením se nebojte vyzkoušet jídla a piva, která jsou v naprostém kontrastu. Budete překvapeni. Třeba kombinace dobře chmeleného ležáku a rakviček se šlehačkou je popsána i v literatuře.

A teď už jen popřejeme dobrou chuť a na zdraví!

Dej Bůh štěstí!

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

28
.
11
.
2024

Historie a zajímavosti o pivních etiketách

První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?

14
.
11
.
2024

Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?

Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.

31
.
10
.
2024

Nejbizarnější příchutě piva

Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.