Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

12
.
9
.
2022

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších? 

Spodně kvašená piva a první ležák

Piva lze jednoduše rozdělit podle druhů kvašení. V České republice se nejčastěji setkáváme se spodně kvašenými pivy, mezi které se řadí i klasický český ležák. Spodně kvašená piva kvasí při nižších teplotách okolo 10° C. Následně pivo leží měsíc i déle při ještě nižších teplotách, a právě tady vzniklo označení ležák. U spodně kvašených piv převažují vůně a chutě po sladu, hořkých a aromatických látkách z chmelu.  

Nejrozšířenějším pivem na světě je světlý ležák plzeňského typu, který se začal ve velkém vařit kde jinde, než v Plzni roku 1842 a od té doby si získal všeobecnou oblibu. Poznáme ho především podle husté a krémové pěny. Mezi další známé spodně kvašená piva patří polotmavý a tmavý ležák. Všechny ležáky se pyšní výraznou pěnou.

BOCK

Spodní kvašení využívá například i Bock. Původně se toto pivo začalo vařit v Dolním Sasku pro chladnější počasí. Vyrábí se hlavně na různé mimořádné příležitosti nebo se s ním můžete setkat na známém Oktoberfestu. Doba ležení by měla být v rozmezí 4 až 10 měsíců. 

Svrchně kvašená piva

S rostoucí oblibou minipivovarů si stále častěji můžeme vychutnat i svrchně kvašená piva. Oproti spodnímu kvašení se tato piva kvasí za vyšší teploty a výsledná piva jsou většinou chuťově výraznější a rozmanitější než ležáky. Svrchně kvašená piva mají také většinou nižší obsah oxidu uhličitého, který se projevuje tím, že má pivo menší říznižší schopnost vytvářet bohatou pěnu. 

ALE

Obzvláště v Anglii a Belgii jsou velmi oblíbená svrchně kvašená piva. Obecně se označují jako ALE. Tato piva jsou často silně chmelená a s výraznou hořkostí a vůní, kterou udává použitá odrůda chmele. Základní skupiny piv typu ALE souvisí s místem jejich tradičního rozšíření. Například APA, neboli American Pale Ale, EPA – English Pale Ale, Belgian Ale. U Indian Pale Ale (IPA) to však zcela neplatí. Chuť je dána použitými surovinami a místními zvyklostmi.   

Opičí ejl

Stout

Dalším druhem svrchně kvašených piv je Stout. Tmavé, výrazné pivo, jehož aroma někdy připomíná kávu. Nejvíce fanoušků má ve Velké Británii a Irsku. 

Pšeničné pivo

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na pšeničné pivo. (Weizen, nebo Weisse). Oproti anglosaským a belgickým pivům typu ALE je to svěží pivo, jasně zlaté žluté barvy a obsahuje minimálně 50 % pšeničného sladu, odtud si získalo svůj název. Aroma připomíná citrusy, banány a někdy i hřebíček a vanilku. Je ideálním pivem na léto, protože je velmi osvěžující. Někdy jsou tato piva označována jako německý ALE a do jejich rodiny patří i kyselý Berliner Weisse a lehce osolený Gose, domovem v Lipsku.  

Spontánně kvašená piva – šampaňské mezi pivy!

Spodně a svrchně kvašená piva už známe, ale v poslední době o sobě dávají vědět i spontánně kvašená piva. Někteří tyto piva nazývají šampaňským mezi pivy. Jedná se o historický způsob kvašení. Technologie těchto „prapiv“ je sice zdánlivě velice primitivní, ale je velmi pracná a časově náročná. Je založená na správné mikroflóře a prostředí pro spontánní kvašení se buduje několik let. Chuť těchto piv bývá většinou kyselá a po ovoci. Pro pivaře zvyklého na klasické ležáky může být chuť Lambicu, Geuze nebo Krieku velmi neobvyklá.  

Toto vše, co bylo výše napsáno slouží pouze k hrubé orientaci ve světě piva a určitě se najdou skalní puristé, kteří se budou do krve hádat, že to tak není a že jsou v tom nepřesnosti, že Weizen nemusí být vždy žlutý a podobně. 

 A o tom je právě ta pivní rozmanitost. 


Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

4
.
1
.
2024

Jiný kraj, jiné pivo aneb Jaká piva se pijí a čepují za hranicemi?

Zajímá vás, jaké pivo a kolik ho vypijí za hranicemi? Mimo jiné prozradíme i střípky z historie a jakým zvoláním si v cizích zemích můžete připít.