← Back← Zurück← Zpět

V Masných krámech zavoní medvědí česnek

25.3.2011
Masné krámy

České Budějovice, 25. března 2011 – S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek,“ říká Luděk Hauser.

O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.


„Speciality z medvědího česneku“ v Masných krámech (28.3. – 3.4.)

Předkrm:
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku,
bílé pečivo zapečené s kozím sýrem 56,- Kč

Polévka:
0,22 l Krém z medvědího česneku
s máslovými krutony 29,- Kč

Hlavní pokrmy:
360g Penne s česnekovým pestem,
sypané parmezánem 62,- Kč
100g Krůtí prsíčka na roštu,
penne s česnekovým pestem, sypané parmezánem 86,- Kč
120g Grilovaná klobáska s medvědím česnekem,
hořčice, křen, chléb 2ks 59,- Kč
150g Sekaný řízek s medvědím česnekem,
bramborová kaše    78,- Kč
150g Vepřový plátek v česnekovém těstíčku,
smetanový brambor 84,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje:
150g Plněná kuřecí prsa s kozím sýrem,
servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 118,- Kč
150 g Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu,
s medvědím česnekem, šafránové špagety 129,- Kč

Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.

Weitere Informationen und Fragen

Markéta Ježková

PR manager

Further information and questions

Markéta Ježková

PR manager

Další informace
a dotazy

Markéta Ježková

PR manažer

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Vielen Dank für Ihr Interesse. Wir haben Sie in die Liste der Befragten aufgenommen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have included you in the list of respondents.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam respondentů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.