Světlý ležák Pardál Echt je evropskou pivní hvězdou

12.11.2015
Pardál
Ocenění

Světlý ležák Pardál Echt z pivovaru Budějovický Budvar získal bronzovou medaili v prestižní soutěži European Beer Star. Výsledky 12. ročníku soutěže byly včera vyhlášeny na významném pivovarnickém veletrhu BrauBeviale v Norimberku.

„Je to obrovský úspěch, neboť konkurence byla veliká a porotci mimořádně zkušení. Je to zároveň pocta i pro všechny pijáky, kteří se v roce 2009 podíleli na vyladění všech vlastností ležáku Pardál Echt,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru, který cenu osobně převzal. Světlý ležák Pardál Echt získal již tři medaile z prestižních mezinárodních soutěží. Nejhodnotnější z nich je bronzová medaile z největší a nejuznávanější světové soutěže World Beer Cup 2014. V roce 2010 získal Pardál Echt zlatou medaili Monde Selection.

O soutěži European Beer Star
Vysokou profesionalitu a odbornou úroveň soutěže garantují organizátoři, kterými jsou  Private Brauereien Deutschland e.V., Private Brauereien Bayern e.V. a Association of Small and Independent Breweries in Europe. Letos bylo do soutěže přihlášeno 1957 značek piva ze 45 zemí, které byly rozděleny do 55 kategorií. Medaile udělovalo 115 porotců z řad sládků, pivních someliérů a dalších expertů z 27 zemí. Ve slepých degustacích hodnotili porotci především parametry, které jsou důležité i pro běžné spotřebitele, například vizuální dojem, pěnu, vůni a chuť.

Základní parametry světlého ležáku Pardál Echt:
Stupňovitost: 11,3 %
Hořkost: vyšší (33 MJH)
Barva: sytá jantarová (15 EBC)
Říz: střední – 4,9 g CO2 / litr - zaručuje vysokou pitelnost
Kvalitní suroviny: 3 druhy moravského sladu, chmel z Žatecké oblasti (neobsahuje chmelové extrakty), voda z artéských studní
Obsah alkoholu: 4,5% obj.