← Back← Zurück← Zpět

Speciality z medvědího česneku v Masných krámech

27.3.2012
Masné krámy

S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek,“ říká Luděk Hauser. Po dobu česnekových specialit bude jako moučník podáváno parfait (zmrzlina) z tmavého ležáku Budweiser Budvar.

Gurmánská akce s medvědím česnekem se v Masných krámech opakuje již pátým rokem a stává se příjemnou jarní tradicí. V loňském roce hostům nejvíce chutnaly „Krém z medvědího česneku“, „Kuřecí prsíčka na roštu a penne s česnekovým pestem“, a „Vepřový plátek v česnekovém těstíčku“.

„Speciality z medvědího česneku“ v Masných krámech (26.3. – 1.4.)
Předkrmy
Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku, bílé pečivo zapečené kozím sýrem        62,- Kč

Polévky
Krém z medvědího česneku s máslovými krutony                        30,- Kč

Hlavní pokrmy
Penne s česnekovým pestem sypané parmezánem                        72,- Kč
Kuřecí prsíčka na roštu, penne s česnekovým pestem sypané parmezánem              94,- Kč
Marinovaný grilovaný vepřový bok (s kostí), hořčice, křen, chléb                    128,- Kč
Sekaný řízek s medvědím česnekem, šťouchaný brambor                    82,- Kč
Vepřový plátek v česnekovém těstíčku, jarní salát, bagetka                      89,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
Kuřecí prsa plněná kozím sýrem, servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem        118,- Kč
Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu s medvědím česnekem, šafránové špagety        149,- Kč

Moučníky a sladká pokušení
Parfait z tmavého ležáku Budweiser Budvar                              32,- Kč

Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.

O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Weitere Informationen und Fragen

Markéta Ježková

PR manager

Further information and questions

Markéta Ježková

PR manager

Další informace
a dotazy

Markéta Ježková

PR manažer

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Vielen Dank für Ihr Interesse. Wir haben Sie in die Liste der Befragten aufgenommen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have included you in the list of respondents.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam respondentů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.