S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek,“ říká Luděk Hauser. Po dobu česnekových specialit bude jako moučník podáváno parfait (zmrzlina) z tmavého ležáku Budweiser Budvar.
Gurmánská akce s medvědím česnekem se v Masných krámech opakuje již pátým rokem a stává se příjemnou jarní tradicí. V loňském roce hostům nejvíce chutnaly „Krém z medvědího česneku“, „Kuřecí prsíčka na roštu a penne s česnekovým pestem“, a „Vepřový plátek v česnekovém těstíčku“.
„Speciality z medvědího česneku“ v Masných krámech (26.3. – 1.4.)
Předkrmy
Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku, bílé pečivo zapečené kozím sýrem 62,- Kč
Polévky
Krém z medvědího česneku s máslovými krutony 30,- Kč
Hlavní pokrmy
Penne s česnekovým pestem sypané parmezánem 72,- Kč
Kuřecí prsíčka na roštu, penne s česnekovým pestem sypané parmezánem 94,- Kč
Marinovaný grilovaný vepřový bok (s kostí), hořčice, křen, chléb 128,- Kč
Sekaný řízek s medvědím česnekem, šťouchaný brambor 82,- Kč
Vepřový plátek v česnekovém těstíčku, jarní salát, bagetka 89,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
Kuřecí prsa plněná kozím sýrem, servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 118,- Kč
Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu s medvědím česnekem, šafránové špagety 149,- Kč
Moučníky a sladká pokušení
Parfait z tmavého ležáku Budweiser Budvar 32,- Kč
Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.
O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).