Restaurace Masné krámy oslaví dva roky od znovuotevření

3.12.2009
Budweiser Budvar
Masné krámy

Úspěch Masných krámů je do značné míry založen na pivu z Budějovického Budvaru, což potvrzují i čísla - od 5. prosince 2007 do 4. prosince 2009 tam hosté vypili 2 930 hektolitrů piva. „Většinu objemu čepovaného piva tvoří „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar, který čepujeme, jako jediní na světě, přímo z pivních tanků. Jeho podíl na celkové výtoči byl 87 %, tedy 2 550 hektolitrů,“ říká Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro z Budějovického Budvaru. Zbytek čepovaného piva tvořilo výčepní pivo, tmavý ležák a čepované nealkoholické pivo. „Naši číšníci roznesli během 24 měsíců celkem 538 300 porcí velkých piv a 79 501 porcí malých piv,“ doplňuje Tomáš Olejník.

Masné krámy návštěvníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní. Oblibě se těší nejen zvýhodněná obědová měnu, ale zejména gastronomické sezónní akce. V letošním roce mezi nejúspěšnější patřily „Dny slovenské kuchyně“, „Houby z jihočeských lesů a hájů“ nebo „Zvěřinové hody“. Celkově se za dva roky provozu v Masných krámech snědlo celkem 204 164 hlavních jídel a 59 802 porcí polévek. Nejúspěšnějšími pokrmy byly: 1. Hovězí pivovarský guláš, špekový knedlík 16 595 porcí, 2. Vepřová grilovaná žebra  9 728 porcí, 3. Vepřová pečeně, zelí, knedlík 9 576 porcí, 4. Svíčková na smetaně, houskový knedlík 8 744 porcí.

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301, na e-mailu info@masne-kramy.cz, nebo v objednávkovém formuláři přímo na webu www.masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).