Nejlepší britské pivo volil i sládek Budějovického Budvaru

16.8.2008
Pivovar

Společně s dalšími osmi porotci zvolil Ing. Josef Tolar, sládek a výrobně technický ředitel Budějovického Budvaru, n.p, na festivalu „Great British Beer Festival (GBBF)“ nejlepší pivo Velké Británie, který pořádá spotřebitelská organizace CAMRA. Z více než dvou tisíc značek, které se celkově přihlásily do soutěže, zvítězila Alton´s Pride z hrabství Hampshire. Vítěze český sládek volil mimo jiné s členem britského parlamentu či odborným redaktorem britské televize BBC.

„Vítězné pivo bylo mým favoritem. Je to zlatohnědé pivo velice čisté chuti se zakouřeným nádechem. Obsahuje asi 3,8 % alkoholu a musím říci, že se velice příjemně pilo. Jsem přesvědčen, že zvítězilo nejzajímavější pivo, které přesvědčilo prakticky všechny porotce,“ říká k vítěznému pivu Ing. Tolar.

Britský způsob hodnocení při pivních soutěžích je odlišný od toho českého, kdy se hodnotí například plnost či hořkost. Kromě klasického anonymního hodnocení, kdy porotci jednotlivé vzorky bodují ve čtyřech kategoriích - chuť, vůně, vzhled a dojem - jsou piva hodnocena i v diskusi mezi porotci a na jejím základě je určen vítěz.

„Bylo to velice působivé a pro mě, jako Čecha, i nezvyklé. Je to takový systém dle anglického práva, kde se o všem debatuje. Kromě bodového hodnocení porotci o jednotlivých pivech diskutují a až na základě této diskuse a vzájemného přesvědčování vzejde vítěz. Debata byla místy velmi bouřlivá, zvláště v ní vynikal právě redaktor BBC, který ale, stejně jako všichni členové poroty včetně poslance britského parlamentu, pivu opravdu rozuměl. Myslím, že je to velice spravedlivé a tímto způsobem lze odpovědně zvolit nejlepší pivo i mezi naprosto rozdílnými typy piv, jako tomu bylo na této soutěži,“ vysvětluje Josef Tolar.

V modelu soutěže na GBBF jsou totiž ve finálovém kole hodnocena piva velice odlišných typů, která se do závěrečného klání kvalifikuji vítězstvím v 6 pivních kategoriích: Bitter, Best Bitter, Dark & Light Mild, Golden Ale, Speciality Ale a Strong Bitter. Na GBBF se v nich utkalo 73 značek, které hodnotilo 33 porotců. Ti určili vítěze jednotlivých kategorií a poslali je tak před hlavní porotu, která rozhodla o celkovém vítězi. K šesti vítězům je pak automaticky přiřazen vítěz soutěže o zimní speciál, která se koná v zimním období.

„Britský pivní trh je v porovnání s naším velice rozmanitý a nabízí opravdu širokou nabídku různých druhů piv. Tomu odpovídá i rozsah soutěže a kategorií. Posledních sedm piv je pak hodnoceno bez jakýchkoli rozdílů a záleží na tom, jak pivo dokáže porotce zaujmout. Myslím, že je to takový spotřebitelský výsledek. Ale rozhodně se nedomnívám, že by hodnocení bylo laické. Britové jako národ jsou velkými znalci piva a porotci jsou mistři svého řemesla. Velmi si vážím toho, že jsem mohl být členem této poroty,“ podotýká Josef Tolar.

Kromě soutěže o nejlepší pivo byla součástí GBBF dražba různých předmětů, jejíž výtěžek je tradičně určený na charitativní účely. Vrcholem této soutěže pak byla dražba nazvaná „Brewer for a Day“, tedy možnost stát se na jeden den sládkem vybraného pivovaru. Pro letošní rok byl cenou jeden den v roli sládka v Budějovickém Budvaru n.p. Značka Budweiser Budvar je ve Velké Británii dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších importovaných značek, a proto byl o možnost vařit zde jeden den pivo velký zájem. Vítězem se nakonec stal sedmdesátiletý Ian Dobson, jeden ze zakladatelů sdružení CAMRA a v období 90. let i jeho předseda. V dražbě zvítězil nejvyšší nabídkou v historii GBBF, když za roli sládka pro jeden den nabídl 1 250 anglických liber, tedy téměř 39 000 korun.

„Měl jsem velkou radost, když jsem od naší královny dostal Řád britského impéria, ale možnost být sládkem v Budějovickém Budvaru toto ocenění zastiňuje. Řídit výrobu v jednom z nejikoničtějších pivovarů Evropy, byť jen na pár hodin, je splněním mých snů,“ řekl ke svému vítězství Ian Dobson. Ten má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Poprvé jej navštívil před rokem 1989 a podle jeho slov byl tehdy motivován hlavně snahou vyzkoušet dobré pivo.

Pro Iana Dobsona je v pivovaru připraven náročný program, který mu poskytne komplexní představu o náplni činnosti sládka v Budějovickém Budvaru. Vítězstvím získá přístup na všechna místa, která sládek v průběhu jednoho pracovního dne při své práci navštíví. Ve výrobě bude s Ing. Tolarem přebírat suroviny pro výrobu piva či testovat jednotlivé fáze procesu vaření piva. V průběhu dne pak společně naplánují výrobu Budějovického Budvaru pro další období nebo zkontrolují průběh stavebních prací a budou jednat se stavebními dodavateli. Kromě návštěvy v pivovaru je pro Iana Dobsona připraven jednodenní pobyt v Praze a v Českém Krumlově.

„Mám opravdu radost, že vítězem je právě Ian, který má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Chceme mu  připravit opravdu realistickou zkušenost, a proto spolu začneme hned v 6 hodin ráno,“ říká s úsměvem Ing. Tolar. „Aby si odpočinul, bude mít také možnost projít si Prahu a Český Krumlov. Věřím, že se mu výlet do Budvaru a České Republiky bude líbit,“ dodává.

O Great British Beer Festivalu
Festival v letošním roce navštívilo, jako každoročně, více než 60 000 lidí a konal se ve dnech 5. až 9. srpna 2008 v londýnském výstavním centru Earls Court. Festival organizuje společnost CAMRA (Campaign For Real Ale), největší britská spotřebitelská organizace sdružující více než 90 000 členů. Návštěvníci festivalu „Great British Beer Festival“ mohou vyzkoušet více než 450 druhů piv pocházející z 280 pivovarů. Kromě toho je pro ně přichystán bohatý doprovodný program – degustace piva s odborníkem, tradiční hospodské hry, živá hudba, soutěže a pochoutky mezinárodní kuchyně. Festival je pořádán od roku 1977. Více informací o festivalu naleznete na webových stránkách http://www.camra.org.uk/