BackZurückZpět

Na trh jde speciální várka piva BUD z čerstvého chmele

3.4.2014
Budweiser Budvar

V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru po více než 200 dnech dozrála v historii druhá speciální várka piva BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition. Pivní speciál byl uvařen loni 3. září v podvečer z 360 kg čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel vyrostl na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který loni uvařil pivo z čerstvého chmele.

“Vsypání voňavých chmelových hlávek čerstvě sklizeného Žateckého poloraného červeňáku je opravdu oslavou této výjimečné suroviny, kterou náš pivovar používá v sušené podobě ve 100 % dávky pro všechna piva Budweiser Budvar. Ze zkušeností z loňského roku jsme přesvědčeni, že Žatecký poloraný červeňák dovede propůjčit pivu výjimečnou pitelnost i v případě silného speciálu,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

Limitovaná edice piva BUD má objem pouhých 400 hektolitrů, stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Pije se ze sklenic na nožce o objemu 0,3 litru. K jeho konzumaci je potřeba jistá zkušenost, zodpovědnost a vyzrálost. Proto jej výrobce doporučuje pouze osobám starším 21 let, které si toto výjimečné pivo dokážou opravdu vychutnat.

Do zralého nefiltrovaného piva BUD se těsně před stáčením přidávají kvasinky v nejlepší kondici. „Pivovarské kvasnice podtrhují zážitek z limitovaného speciálu svou velmi jemnou kvasnicovou chutí, typickou vůní a také charakteristickým zákalem. Limitovanou edici budeme opět dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také se budou starat o správnou sanitaci výčepů,“ vysvětluje Adam Brož. Nefiltrované pivo je totiž velmi náchylné ke kontaminacím. Protože se kvasinky usazují ve výčepním systému, je nutné výčep denně proplachovat vodou a jednou týdně důkladně vyčistit alkalickým prostředkem. Kvasinky mají také tendenci usazovat se na dně sudu, což může způsobit rozdílný zákal v průběhu čepování. Proto se sud má skladovat hrdlem dolů a obrací se až těsně před naražením. Také vyšší teplota skladování může výrazně poškodit chuť. Pivo BUD je proto nutné skladovat při teplotě 8-12 °C.

BUD Premier Select nefiltrovaný Limited Edition se dodává pouze v sudech o objemu 20 litrů. Od 1. dubna čepují toto výjimečné pivo vybrané restaurace v České republice, na Slovensku, v Německu a ve Velké Británii. Seznam restaurací v ČR najdete na internetu ZDE.

Loňská limitovaná edice BUD Premier Select byla velmi úspěšná a zaujala i odbornou veřejnost. Odborný měsíčník Pivo, Bier & Ale ji vyhlásil „Nejlepší limitovanou edicí prodávanou v roce 2013“.

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Danke für dein Interesse. Wir haben Sie zur Abonnentenliste hinzugefügt.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have added you to the list of subscribers.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam odběratelů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.