← Back← Zurück← Zpět

Masné krámy připravily Rakousko – bavorský fest

16.11.2012
Masné krámy

Známá českobudějovická restaurace Masné krámy připravila pro své hosty gastronomickou akci na téma rakouské a bavorské kuchyně. Návštěvníci si budou moci po celý příští týden pochutnávat například na bílé klobáse („Weisswurst“) se sladkou bavorskou hořčicí, na klasickém vídeňském řízku z telecí kýty („Wiener Schnitzel“) nebo na restovaném hovězím mase s bramborem („Tiroler Gröstl“). Nabídku samozřejmě doplní předkrmy, chlebová polévka a moučník. Interiér Masných krámů bude vyzdoben dekoracemi v národních barvách Rakouska a Bavorska a personál bude obsluhovat v typických „lederhosen“.

„Bavorská a rakouská kuchyně jsou nám historicky velmi blízké, jejich styl je podobný jako u nás a celkově se velmi dobře hodí k pivu. Přestože naši sousedé využívají prakticky stejné suroviny jako my, chuťové odstíny a koření jsou jiné a pro nás často nezvyklé. Inspirující a zajímavá pro nás může být například i prezentace pokrmů na talíři. Chutí všech jídel se chceme co nejvíce přiblížit originálům,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Pokrmy do menu vybral a jejich úpravu zajistil šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser, jehož osoba je zárukou špičkové úrovně všech jídel podávaných v Masných krámech. S bavorskou kuchyní má bohaté zkušenosti díky své 14-leté praxi v renomovaném hotelu Bayerischer Hof v německém lázeňském městě Bad Füssing, které patří kvalitou služeb mezi nejlepší lázeňská místa v Evropě. Během své práce v Bayerischer Hof často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil a osobně prezentoval pokrmy například pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda.

Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů – Rakousko/Bavorsko
19.11 – 25.11.2012


Menší pokrmy pod pivo
150g    „Tiroler Speckplatte“ /tyrolský špek/  89,- Kč
200g     „Bayerische Wurstsalat“, pečivo 79,- Kč
120g     „Weiswurst“, sladká hořčice, preclík 69,- Kč

Polévka
0,22 l    „Brotsuppe“ /chlebová polévka/ 35,- Kč

Hlavní pokrmy
150g    „Tafelspitz“ /vařené hovězí/, žemlový křen, bujónové brambůrky 98,- Kč
150g    „Jägerbraten“ /vepřová krkovice v houbovém sosu/, domácí špekový knedlík 98,- Kč
360g    „Tiroler Gröstl“ /restované hovězí s bramborem/, cibule, zelenina, sázené vejce 89,- Kč
250g     „Wiener Backhendl“ /smažené kuřecí paličky/, míchaný listový salát, ½ bylinková bageta 98,- Kč
400g    „Käsespätzle“ /sýrové špecle/, restovaná cibulka 89,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
200g    „Wiener Schnitzel“ /vídeňský řízek z telecí kýty/, petrželový brambor, citron 169,- Kč

Moučník
200g    „Kaiserschmarren“ císařský trhanec, jablečné pyré 54,- Kč

Masné krámy své návštěvníky lákají nejen dobrou kuchyní, ale i nabídkou piva. Hosté si zde mohou pochutnat především na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar, čepovaném přímo z tanku, či na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Weitere Informationen und Fragen

Markéta Ježková

PR manager

Further information and questions

Markéta Ježková

PR manager

Další informace
a dotazy

Markéta Ježková

PR manažer

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Vielen Dank für Ihr Interesse. Wir haben Sie in die Liste der Befragten aufgenommen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have included you in the list of respondents.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam respondentů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.