BackZurückZpět

Masné krámy nabídnou slovenské speciality

17.2.2012
Masné krámy

Masné krámy byly po celkové rekonstrukci a modernizaci znovu otevřeny v prosinci 2007. Během uplynulých čtyř let dokázala tato restaurace navázat na svou slavnou historii a znovu se zařadila mezi oblíbená místa pro setkávání „budějčáků“ i návštěvníků města. Restaurace je známá především díky dokonale ošetřenému kroužkovanému ležáku Budweiser Budvar, který nabízí, jako jediná pivnice na světě, čepovaný přímo z pivních tanků. Velkým lákadlem pro hosty je široká nabídka tradičních českých jídel i mezinárodních specialit. Pro hosty připravují Masné krámy řadu tematických gastronomických akcí, za jejichž přípravu odpovídá šéfkuchař Luděk Hauser. On je i autorem mnoha originálních receptů, které jsou vítaným zpestřením nabídky Masných krámů.

Jednou z tradičních akcí v Masných krámech se stávají „Dny slovenské kuchyně“ jako součást „Dnů slovenské kultury 2012“ v Českých Budějovicích. Loni slavily slovenské speciality v Masných krámech velký úspěch. Celkem bylo uvařeno 300 kg domácích halušek a hostům bylo během sedmi dnů naservírováno 1300 hlavních pokrmů ze slovenské kuchyně. K tomu vypili hosté 7000 půllitrů piva.

Letošní „Dny slovenské kuchyně“ v Masných krámech proběhnou od 20. do 26. února. „Hosté najdou v našem menu řadu slovenských jídel, jako jsou kapustnica, halušky, strapačky i několik specialit ze skopového masa. Halušky si budeme připravovat sami v kuchyni pivnice Budvar z poctivých přírodních surovin bez použití polotovarů nebo umělých přísad,“říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Hosté se mohou těšit zejména na nejúspěšnější pokrm z loňského ročníku, kterým byl „Haluškový duet“ (½ brynzové halušky, ½ strapačky s kyselým zelím a uzeným masem). „Osobně mohu doporučit vepřovou kotletu plněnou haluškami, brynzou a klobásou. Recept jsem loni vymyslel pro soutěž Haluškové preteky a porota ho ocenila druhým místem,“ dodává Luděk Hauser, dvojnásobný vítěz „Haluškových pretekov“.

O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela Ľudová muzika bratrov Wimmerovcov. Hrát bude v těchto dnech a hodinách:

Čtvrtek 23. 2. 2012 od 12:00 do 14:00 a od 19:00 – do 22:00
Pátek 24. 2. 2012 od 19:00 do 23:00
Sobota 25. 2.2012 od 12:00 do 14:00

Přehled dalších gurmánských akcí v Masných krámech pro rok 2012 najdete zde.

Masné krámy patří se 200 místy k sezení mezi největší restaurace v Českých Budějovicích. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace o Masných krámech najdete na www.masne-kramy.cz.

Luděk Hauser

Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Danke für dein Interesse. Wir haben Sie zur Abonnentenliste hinzugefügt.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have added you to the list of subscribers.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam odběratelů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.