Masné krámy nabídnou kachnu na devět způsobů

15.3.2017
Masné krámy

V restauraci Masné krámy dnes začíná tematická gastronomická akce s názvem „Kachní speciality“. Hosté si mohou vybírat z devíti méně obvyklých pokrmů, ve kterých hraje hlavní roli kachna. Pro milovníky klasiky nebude chybět ani pečená kachna s červeným zelím a knedlíky, která je ve stálé nabídce restaurace. K chuťově výraznějšímu kachnímu masu se výborně hodí sezónní speciální pivo z čerstvého chmele. Kachny výhradně z českých chovů dodají Rybářství Nové hrady s r.o. a Vodňanská drůbež a.s.

Restaurace Masné krámy připravila pro hosty méně obvyklé recepty z kachního masa. Lidé si mohou vybírat z devíti pokrmů. Kromě chuťového zážitku mohou hosté získat i inspiraci pro sváteční oběd. Kachny výhradně z českých chovů dodají Rybářství Nové hrady s r.o. a Vodňanská drůbež a.s. Tematická gurmánská akce začíná dnes a potrvá do neděle 19. března.

„Klasická pečená kachna s knedlíky a zelím je v naší stálé nabídce a trvale patří mezi nejoblíbenější jídla. Lidem bych ale doporučil vyzkoušet i méně obvyklé recepty – například grilované kachní prso na medu, nebo nadívanou kachní roládu,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „K chuťově výraznějšímu kachnímu masu se výborně hodí sezónní speciální pivo z čerstvého chmele, které bylo uvařeno loni 29. srpna,“ dodává Luděk Hauser.

Masné krámy v letošním roce uspořádají i další tematicky zaměřené gastronomické akce:

Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (20. 4. – 23. 4.)
Fest Masné Krámy (15. 9. – 17. 9.)
Zvěřinové hody (16. 10. – 22. 10.)
Svatomartinské posvícení (9. 11. – 12. 11.)
Burgry a steaky (23. 11. – 26. 11.)

Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar B:SPECIAL. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák čepuje z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Kapacita restaurace je 200 míst. Rezervace jsou možné na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Kachní speciality v Masných krámech
16. 3. – 19. 3. 2017

Kachny výhradně z českých chovů dodávají Rybářství Nové hrady s r.o. a Vodňanská drůbež a.s.

Menší pokrmy pod pivo

100g    Kachní tlačenka, cibulový vinaigrette, 1ks chléb /1,9/                      59,- Kč
150g     Studený kachní výpek s jatýrky namazaný na chlebu /1/                   49,- Kč
100g     Kachní paštika s domácí pikantní marmeládou, bílé pečivo/1,9/             69,- Kč

Polévka

0,22 l    Dršťková polévka z kachních krků /1,9/                             42,- Kč

Hlavní pokrmy

150g    Restovaná kachní jatýrka na sladko-kyselo s čerstvým zázvorem, divoká rýže /1,7,10/109,- Kč
1ks     Konfitované kachní stehno, červené zelí, drbák /1,3,7/                    169,- Kč
150g     Zauzená kachní prsa na jarním salátku s kuskusem, pomerančový dresink, bílé pečivo /1,7/149,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje

180g    Grilované kachní prso „Rosa“ na medu, mandlová brokolice,
bramborové pyré, parmazánový chips /1,7,8/                        189,- Kč
200g    Nadívaná kachní roláda s čerstvou majoránkou, červené zelí, bramborový gratin /1,3,7/ 189,- Kč

Sladká tečka
1ks     Kynutý knedlík s borůvkovo-smetanovým přelivem /1,7/                    59,- Kč

Doporučujeme ochutnat

0,3l    BUD B:STRONG Limited Edition 16° /1/ speciální pivo z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku, uvařené 29. srpna 2016                                          36,- Kč

Pivo v restauraci Masné krámy
Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar B:ORIGINAL. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák B:SPECIAL poněkud jiné senzorické vlastnosti, než klasický ležák Budweiser Budvar B:ORIGINAL (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).