← Back← Zurück← Zpět

Limitovaná edice piva BUD z čerstvého chmele konečně dozrála

2.4.2015
Pivovar
Novinky

Pod dohledem mistra varny Budějovického Budvaru a dalších kolegů z pivovaru bylo v pátek 29. srpna 2014 v podvečer uvařeno speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition s použitím čerstvých chmelových hlávek. Byl to již třetí ročník této limitované edice. Sklizeň hlávek proběhla jen několik hodin předtím na chmelnici „U Splavu“ ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem.

Přidávání čerstvého chmele do várky Bud B:STRONG.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro nás vždy svátkem. Vzdáváme tím poctu pivovarskému řemeslu a vzácným čerstvým surovinám. Chmelení limitované edice piva jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek přímo do mladinové pánve ve třech dávkách,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. má velmi dlouhou dobu zrání, která činí 200 dnů. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. V kombinaci se výraznými chuťovými vlastnostmi silného speciálu vzniká unikátní pivo. „Protože používáme již třetím rokem chmel ze stejné chmelnice, můžeme dobře pozorovat rozdíly ve sklizních způsobené odlišným počasím v daném roce. Každý rok se můžeme těšit na drobné nuance zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti. V každé várce limitované edice piva tak můžeme společně se znalci piva objevovat odlišné senzorické vlastnosti ročník od ročníku,“ doplňuje Adam Brož.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru začali vařit pivo z čerstvého chmele v roce 2012 a díky zájmu spotřebitelů se z původně pokusné várky stala tradice. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek se vysloveně vydařil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů,“ uzavírá Adam Brož.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat již tento víkend ve vybraných restauracích a pivnicích. Dodávat se bude výhradně v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude čepovat i v Itálii, Německu, Slovensku a ve Spojeném království.

Video ze sklizně chmele v pátek 29. srpna 2014.

Weitere Informationen und Fragen

Markéta Ježková

PR manager

Further information and questions

Markéta Ježková

PR manager

Další informace
a dotazy

Markéta Ježková

PR manažer

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Vielen Dank für Ihr Interesse. Wir haben Sie in die Liste der Befragten aufgenommen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have included you in the list of respondents.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam respondentů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.