Josef Tolar zasedl jako první Čech v porotě prestižní soutěže International Beer Challenge 2009 v Londýně

21.9.2009
Budweiser Budvar
Pivovar
Ocenění

Ve dnech 7. a 8. září se v Londýně konal třináctý ročník soutěže s názvem „International Beer Challenge 2009“. Jedná se o největší mezinárodní soutěž lahvových piv na světě, kterou organizuje společnost Agile Media, vydavatel předního odborného časopisu Drinks International. V nejvyšší odborné porotě soutěže (Super Jury) zasedl poprvé v historii i zástupce českého pivovarnictví – Ing. Josef Tolar, bývalý dlouholetý sládek a výrobně – technický ředitel Budějovického Budvaru. Za jeho přizváním do poroty stojí obrovské zkušenosti, dlouholetá praxe a vynikající pověst Josefa Tolara ve Velké Británii, kde je považován za jednoho z nejlepších českých sládků. Super Jury předsedal Jeff Evans (autor mnoha knih o pivu a britský „Pivní autor roku“) a jedním z členů byl i Roger Protz (držitel řady odborných ocenění v oblasti psaní o pivu, autor mnoha knih a odborných článků).

„Velice si vážím možnosti, že jsem se mohl zúčastnit této soutěže v roli odborného porotce. Byla to pro mne opravdu zajímavá zkušenost, a také velmi příjemný zážitek,“ říká Ing. Josef Tolar, který pro Budějovický Budvar pracuje v současnosti jako poradce v oblasti technologie výroby a investic. Jako člen poroty reprezentoval Českou republiku již v loňském roce na Velkém britském festivalu piva (Great British Beer Festival) v podobné soutěži. „International Beer Challenge probíhala velmi podobně jako soutěž v minulém roce. Také náročnost na hodnotitele byla vysoká, protože se jednalo o hodnocení téměř padesáti vzorků různých piv během jednoho dne,“ doplňuje Ing. Josef Tolar.

V letošním roce se soutěže zúčastnilo více jak 300 pivních značek z 15 zemí. Zastoupeno bylo celkem 60 druhů piva rozdělených do 12 soutěžních kategorií. Volba nejlepšího lahvového piva probíhala ve dvou kolech. V prvním kole hodnotilo celkem 36 porotců přihlášená piva ve 12 kategoriích:

- ales (anglická světlá piva) – hodnocena ve 3 kategoriích (podle obsahu alkoholu)
- ležáky - posuzovány ve 3 kategoriích (podle obsahu alkoholu)
- piva s obsahem alkoholu nad 7 %
- ovocná piva
- pšeničná piva
- stouty a portery
- tmavé ležáky
- nealkoholická piva a piva s nízkým obsahem alkoholu.

Výsledky hodnocení prvního kola naleznete na www.internationalbeerchallenge.com/
Ve druhém kole byla hodnocena piva s největším počtem dosažených bodů osmičlennou elitní odbornou porotou (Super Jury), ve které zasedl i Josef Tolar. Tato porota udělovala medaile v jednotlivých kategoriích a určila i celkového vítěze. Výsledky práce Super Jury budou zveřejněny na slavnostním ceremoniálu 14. října 2009 v Londýně.

Letošní ročník International Beer Challenge probíhal v londýnském „The White Horse Pub“ na Parson Green. „The White Horse Pub“ je jedním z vyhlášených pubů, ve kterém mohou Britové ocenit i chuť světlého ležáku Budweiser Budvar. Týdně se zde prodá cca 1 600 pint čepovaného piva této značky. Budweiser Budvar je ve Velké Británii dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších importovaných značek. V roce 2006 byla značka „Budweiser Budvar“ dokonce jako jediná česká značka zařazena do prestižního britského seznamu „CoolBrands“, ve kterém se objevují značky udávající tón životního stylu ve Spojeném Království.

Více informací o International Beer Challenge najdete na www.internationalbeerchallenge.com/

O Ing. Josefu Tolarovi
Poradce Budějovického Budvaru v oblasti technologie výroby a investic, dlouholetý výrobně – technický ředitel (sládek) Budějovického Budvaru. V roce 1965 absolvoval fakultu potravinářské technologie na Vysoké škole chemicko- technologické v Praze. Svou profesionální dráhu začal hned po ukončení vysoké školy jako vedoucí laboratoře v pivovaru Budějovický Budvar. V 70. letech byl členem týmu, který vyvíjel Pito - první nealkoholické pivo v tehdejším Československu. Po získání zkušeností a odborné praxe v různých pozicích ve výrobním úseku pivovaru se v roce 1985 stal sládkem a v roce 1992 výrobně technickým manažerem Budějovického Budvaru. V této pozici řídil mimo jiné rekonstrukci a rozšíření výrobní kapacity pivovaru ze 450 tisíc hektolitrů na 1,35 milionu hektolitrů ročně. S pivovarem Budějovický Budvar je spojen celý jeho pracovní život. Funkci sládka tam vykonával 24 let. Od 1. ledna 2009 pracuje jako poradce Budějovického Budvaru.

Od roku 1998 je členem představenstva Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského v Praze. V prosinci 2002 převzal Josef Tolar zvláštní cenu „Britského cechu spisovatelů a novinářů píšících o pivu“ (British Guild of Beer Writers) – „stříbrný korbel“ (Silver Tankard) za svůj jedinečný přínos evropskému pivovarnictví. V loňském roce se pan Tolar zúčastnil jako porotce 31. ročník největšího britského pivního festivalu „Great British Beer Festival“ (GBBF), jehož součástí byla i soutěž o titul „Nejlepší pivo Velké Británie“ (Champion Beer of Britain). Vůbec poprvé v historii soutěže tak zasedl v její porotě zástupce českého pivovarnictví. V roce 2008 zvolili členové Sdružení Přátel piva Ing. Josefa Tolara „Sládkem roku 2008“.

O Jeffu Evansovi
Jeff Evans je držitel mnoha ocenění za knihy a odborné články o pivu a zároveň je pokládán za jednoho z největších expertů na anglické pivo „ale“ zrající v lahvích. Je autorem  a editorem bestsellerů „CAMRA Good Beer Guide“ (Průvodce dobrým pivem) a „CAMRA Good Bottled Beer Guide“ (Průvodce dobrým lahvovým pivem). Mezi jeho další knihy patří „The Book of Beer Knowledge“ (Kniha pivní moudrosti) a „A Beer A Day“ (Jedno pivo denně). Jeff Evans píše pravidelně články pro časopisy i noviny a za svou práci získal titul „Beer Writer of the Year“.

O Rogeru Protzovi
Roger Protz je jedním z předních světových expertů na pivo. Napsal 16 knih o pivu a jeho kniha „300 piv, která byste měli ochutnat dříve, než zemřete“ se stala jednou z nejpopulárnějších knih, jaké kdy byly o pivu napsány. Roger Protz je také editorem 15 vydání „Good Beer Guide“, který obsahuje každoročně přehled nejlepších hospod a piv ve Velké Británii.

Roger Protz pravidelně hovoří o pivu v britském rozhlase a účastní se pivních seminářů na BBC Food Show v Birminghamu. Již dvakrát získal prestižní cenu „Glenfiddich Drink Writer of the Year“. Od britského sdružení autorů píšících o pivu („British Guild of Beer Writers“) obdržel cenu za celoživotní zásluhy („Lifetime Achievement Award“) a dva zlaté a pět stříbrných „Korbelů“. Získal také 11 ocenění od amerického sdružení autorů píšících o pivu („American Guild of Beer Writers“). V roce 2004 ho britský Parlament vyhlásil „Pijákem piva roku 2004“ („Beer Drinker of the Year“).