Dánská značka cideru Somersby spustila webové stránky v češtině

5.2.2014
Somersby
Carlsberg

V roce 2012 se pivovar Budějovický Budvar stal výhradním dovozcem jablečného cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Zájem českých zákazníků v loňském roce potvrdil vysoký obchodní potenciál tohoto alkoholického nápoje.

„Cider představuje zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, míchaným pivním nápojům i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře - loni jsme výrazně zvýšili objem prodeje v obou distribučních kanálech – ON TRADE i OFF TRADE,“ říká Ing. Josef Kroulík, manažer značky Somersby z Budějovického Budvaru. K navýšení prodeje přispělo rozšíření sortimentu o nový Somersby Pear Cider s hruškovou příchutí a také nárůst počtu prodejních míst. Cider Somersby se loni prodával v lahvích a plechovkách o objemu 0,33 litru.

„Značka Somersby chce být součástí světa svých konzumentů, a proto je on-line komunikace nezbytnou součástí marketingového mixu značky. Nedávno jsme začali na globálním facebookovém profilu komunikovat v češtině a nyní spouštíme i lokální český web,“ vysvětluje Josef Kroulík. Přípravě webu předcházela důkladná analýza on-line komunikace značky Somersby na jejím domácím dánském trhu i v dalších zemích. Český web www.somersbycider.cz má imageový charakter. Obsahuje mimo jiné krátký popis historie a vzniku cideru, informace o všech chuťových variantách Somersby dostupných na českém trhu a především aplikaci Kam na Somersby. Aktuálně tak je možné najít na mapě více než 1000 nejzajímavějších klubů, barů, restaurací a obchodů, které nabízejí Somersby. Odkazy na profily Somersby v sítích Facebook facebook.com/Somersbya YouTube www.youtube.com/user/SomersbyCiders jsou nezbytným doplňkem webových stránek.

Český web Somersby je postaven na technologii, která sama rozpozná, z jakého zařízení uživatel na stránky přistupuje. Na základě toho upraví zobrazení stránek pro příslušné zařízení pro snazší ovládání. Web pracuje s nejmodernějšími technologiemi HTML 5 (včetně videa), CSS 3, paralaxní scrolling pomocí JavaScriptu atd. a pro zobrazení animací nevyužívá žádné prvky technologie Flash.

Obecné informace o cideru
Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3%), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).

Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v západní Evropě. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, ve Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Jeho spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.