← Back← Zurück← Zpět

Chřestění aneb speciality z chřestu v Masných krámech

13.5.2011
Masné krámy

Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser využil vrcholící chřestovou sezónu k sestavení speciálního menu s osmi pokrmy, jejichž součástí je zelený nebo bílý chřest.  Akce bude ukončena v neděli 22. května.

„Chřest se pěstuje nejméně čtyři tisíce let a byl vždy považován za luxusní delikatesu. Proto se snažíme právě touto gastroakcí přiblížit různé druhy přípravy také našim hostům. Z chřestu se dá připravit například chutná polévka nebo řada omáček, ale nejtypičtější příprava je vařený chřest s holandskou omáčkou nebo rozpuštěným máslem," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „V naší nabídce bude chřest zelený i bílý a většina pokrmů bude z kategorie lehkých jarních jídel,“ dodává Luděk Hauser.

Kompletní menu akce „Chřestění“:

Studené předkrmy
110 g  Chřest s dušenou šunkou, Vinaigrettem a máslovým toastem ( 49,- Kč)

Polévky
0,22 l  Chřestová krémová polévka (25,- Kč)

Hlavní pokrmy
250 g  Chřest s holandskou omáčkou, vařený brambor (79,- Kč)
250 g  Chřestový „Duet“, zelený a bílý chřest, Schwarzwaldská šunka, smetanový brambor (89,- Kč)
400g  Chřestová pánev s těstovinami a kuřecími nudličkami sypaná parmezánem (99,- Kč)

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
160g  Grilovaný filet ze Šumavského pstruha, chřestová omáčka, šťouchaný brambor s medvědím česnekem (129,- Kč)

Chřest se steakem dle Vašeho přání
200g  Krůtí nebo vepřový steak s holandskou omáčkou, vařený brambor (129,- Kč)
200g  Hovězí roštěná z mladého býka s holandskou omáčkou, vařený brambor (139,- Kč)

Masné krámy letos nabídnou hostům i další gastronomické akce: v červnu „Salátový festival“, v září “Steakové speciality“ a v říjnu „Zvěřinové hody“. Masné krámy lákají návštěvníky nejen dobrou kuchyní, ale především dokonale ošetřeným čepovaným pivem. Hosté si zde mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar i na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar.

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na    e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Weitere Informationen und Fragen

Markéta Ježková

PR manager

Further information and questions

Markéta Ježková

PR manager

Další informace
a dotazy

Markéta Ježková

PR manažer

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Vielen Dank für Ihr Interesse. Wir haben Sie in die Liste der Befragten aufgenommen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have included you in the list of respondents.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam respondentů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.