Budějovický Budvar, n.p., se stal výhradním dovozcem cideru značky Somersby v České republice. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Již v příštím týdnu se na pultech obchodů, v restauracích, trendy barech a hudebních klubech objeví první varianta tohoto nápoje - Apple Cider Somersby. Vyrábí se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících - proto se vždy podává na ledu. Somersby Apple Cider obsahuje 4,5% alkoholu – patří tedy mezi tzv. polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže ve věku 25-34 let, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.
„Zahájením prodeje Somersby vstupujeme do zcela nového segmentu trhu. V cideru vidíme značný obchodní potenciál, neboť využijeme aktuální trend rostoucí poptávky po nových a neobvyklých příchutích. Somersby nabízí zajímavou alternativu zejména ke sladovým alkoholickým nápojům. Věříme, že bude mít úspěch i u zákazníků, kterým z nějakých důvodů nevyhovuje hořká chuť klasického piva nebo ochucených nápojů na bázi pivních limonád. Zvláště v letních měsících ho budou vyhledávat i konzumenti vína kvůli výrazně nižšímu obsahu alkoholu,“ říká Ing. Martin Horejš, vedoucí tuzemského prodeje z Budějovického Budvaru.
Somersby Apple Cider se bude dodávat v lahvích i plechovkách o objemu 0,33 litru. K dostání bude jak v obchodních řetězcích (např. AHOLD, Globus, Makro, TERNO, TESCO), tak v nezávislém maloobchodě i v gastronomii. Somersby se objeví i na některých hudebních festivalech (např. Basinfire Fest, Mighty Sounds). Doporučená pultová maloobchodní cena za láhev je stanovena na 24,90 Kč.
Obecné informace o cideru
Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3% alkoholu), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).
Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, v Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Jeho spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.