Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Spodně kvašená piva a první ležák

Piva lze jednoduše rozdělit podle druhů kvašení. V České republice se nejčastěji setkáváme se spodně kvašenými pivy, mezi které se řadí i klasický český ležák. Spodně kvašená piva kvasí v otevřené kádi při nižších teplotách v rozmezí 10 až 12 stupňů. Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla. Následně pivo leží měsíc i déle a právě tady vzniklo označení ležák. U spodně kvašených piv převažuje vůně a chutě po sladu, hořkých a aromatických látkách z chmelu.

Nejrozšířenějším pivem na světě je světlý ležák plzeňského typu, který se poprvé uvařil v Plzni roku 1842. Poznáme ho především podle husté a krémové pěny. Mezi další známá spodně kvašená piva patří polotmavý a tmavý ležák. Všechny ležáky se pyšní výraznou pěnou.

Spodní kvašení využívá například i Bock. Původně se toto pivo začalo vařit v Dolním Sasku pro chladnější počasí. Vyrábí se hlavně na různé mimořádné příležitosti nebo se s ním můžete setkat na známém Oktoberfestu. Doba ležení by měla být v rozmezí 4 až 10 měsíců.

Svrchně kvašená piva

S rostoucí oblibou minipivovarů si stále častěji můžeme vychutnat i svrchně kvašená piva. Oproti spodnímu kvašení se tato piva kvasí za vyšší teploty a výsledné pivo je většinou sladší a má výraznější chuť. Svrchně kvašená piva také většinou obsahují méně oxidu uhličitého, který se projevu tím, že má pivo menší říz a nižší schopnost vytvářet bohatou pěnu.

ALE

Svrchně kvašená piva jsou velmi oblíbená zvláště v Anglii a Belgii. Mezi ty nejrozšířenější se řadí piva typu ALE. Tento druh je vysoce chmelené pivo s výraznou hořkostí a vůní, kterou udává použitá odrůda chmele. Piva ALE jsou pojmenována podle místa vzniku a k jejich výrobě se používají suroviny z dané oblasti. Patří sem například:

  • IPA –  Indian Pale Ale,
  • APA – American Pale Ale,
  • EPA – English Pale Ale.

Stout

Dalším druhem svrchně kvašených piv je Stout. Tmavé, výrazné pivo, jehož aroma někdy připomíná kávu. Nejvíce fanoušků má ve Velké Británii.

Pšeničné pivo

V neposlední řadě nesmíme zapomenout za pšeničné pivo. Oproti pivům typu ALE je se pšeničné pivo vyznačuje svěží, jasně zlatou barvou. Kromě toho obsahuje minimálně 50 % pšeničného sladu,  a právě odtud si získalo svůj název „pšeničné“. Aroma piva připomíná citrusy, banány a někdy i hřebíček nebo vanilku. Pšeničné pivo je ideálním pitím v průběhu léta, protože je velmi osvěžující.

Šampaňské mezi pivy

Spodně a svrchně kvašená piva už známe, ale v poslední době o sobě dávají vědět i spontánně kvašená piva. Někteří tato piva nazývají šampaňským mezi pivy. Jedná se o historický způsob kvašení. Dnes je tato technologie založena na správné mikroflóře a je velmi náročná, neboť prostředí pro spontánní kvašení se buduje několik let. Chuť těchto piv bývá většinou kyselá a po ovoci. Pro pivaře zvyklého na klasické ležáky proto může být chuť Lambicu, Geuze nebo Krieku velmi neobvyklá.

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Nejnovější články

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?

11
.
5
.
2022

Ležák, Ipa, Pale Ale… Znáte své pivo? Copy 2

Pivo už dávno není jen klasický ležák. Existuje zhruba 400 druhů piva a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?