Za jak dlouho vyprchá pivo a kdy můžu řídit?

10
.
8
.
2023

Na alkohol za volantem má mnoho zemí různý názor. Také proto se doba, kdy můžete řídit po pivu, mezi jednotlivými státy liší. Víte, za jak dlouho vyprchá pivo z vašeho systému a kdy můžete sednout za volant v Česku či Chorvatsku?

Alkohol za volantem v Evropě: míry se liší podle toho, kde řídíte

Odpověď na to, kdy můžu řídit po pivu, je u nás jasná. V České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem pro všechny řidiče. Spolu s Maďarskem, Rumunskem a Slovenskem patříme k nejpřísněji regulujícím zemím a odborníci na bezpečnost dopravy ze zbytku Evropy nám nulovou hranici závidí. Dalších 5 států Evropy má nulovou hranici alkoholu pro profesionální a nové řidiče (Německo, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko a Litva), jako „nové“ např. německá vyhláška považuje řidiče do 21 let věku, nebo do 2 let od získání řidičského průkazu. 

Zbylé státy Evropy určitou hranici alkoholu za volantem tolerují. Nejběžnější tolerance pro běžné řidiče je 0,5 ‰, o něco nižší už bývá pro nové a profesionální řidiče, zpravidla to je kolem 0,2 ‰. Nejbenevolentnější je Spojené Království, kde platí výjimečně vysoká tolerance 0,8 ‰ pro všechny skupiny řidičů.

Přísnost pro hladinu alkoholu v krvi má své opodstatnění. Podle hrubých statistických dat je riziko zavinění dopravní nehody u řidiče s 0,5 ‰ alkoholu v krvi přibližně 2× vyšší, u řidiče s 0,8 ‰ dokonce 5× vyšší než u střízlivého řidiče. Počet smrtelných dopravních nehod, ve kterých hrál roli alkohol, v Česku dlouhodobě klesá jak ve srovnání s minulostí, tak ve srovnání s ostatními zeměmi. Od minima 3,2 % usmrcených v důsledku vlivu alkoholu z celkového počtu usmrcených v roce 2007 (po zavedení bodového systému) se však dlouhodobý průměr ustálil okolo 10 % a stále tak máme slušný prostor pro další zlepšení.

Jak rychle střízlivíme?

Odpověď, že z nás pivo či jiný alkohol vyprchá podle toho, kolik ho vypijeme, by byla velice nepřesná, a jsou proto velice nepřesné i všechny kalkulačky střízlivění. O něco přesnější nápovědu vám může dát pocit toho, jak moc se opijete. Pocit opilosti souvisí s maximální dosaženou hladinou alkoholu v krvi. Tu kromě vypitého množství piva ovlivňuje řada dalších faktorů, například:

  • rychlost konzumace, 
  • koncentrace alkoholu v nápoji,
  • koncentrace ostatních složek nápoje,
  • sytost před pitím a zajídání, 
  • tělesná hmotnost,
  • únava,
  • zvyková tolerance k alkoholu. 

Na to, za jak dlouho vyprchá pivo, zkrátka neexistuje všespásná odpověď. Kromě maximální koncentrace alkoholu v krvi má na dobu střízlivění vliv i délka opilosti. 

Pivo oproti ostatním nápojům může opíjet pomaleji, protože má nejnižší koncentraci alkoholu. Navíc doprovodné složky piva zasycují trávicí trakt a zpomalují přenos alkoholu do krve. Ideálně by to platilo pro případ, kdy by se pivo pilo po paňácích hodně pomalou rychlostí. Pivo je však zároveň velice pitelné a lze ho pít rychlostí půllitry za minuty, což přenos alkoholu do krve značně urychluje. Někdy je pitelnost na škodu.

Budvar 33

Za jak dlouho vyprchá pivo

Už jsme si řekli, že za jak dlouho vyprchá jedno pivo z vašeho systému (a kdy je bezpečné po pivu usednout za volant) závisí na vícero faktorech, které se podepisují na celém procesu střízlivění.

Střízlivění je metabolický proces, ve kterém se tělo zbavuje alkoholu a postupně urovnává poměry buněčné rovnováhy, která byla alkoholem narušena. Alkohol se mění na jednodušší látky a tělo získává energii. První jednodušší látkou je velice jedovatý acetaldehyd, který musí tělo ihned odbourat na méně toxickou sůl kyseliny octové. Tělo si musí pro odbourání alkoholu vytvořit enzymy, s čímž začíná ihned po vypití prvního množství alkoholu. 

Přibližně 90 % alkoholu se odbourává v játrech a odbourávání má svou omezenou stálou rychlost. První rozumné množství alkoholu se odbourá poměrně rychle a bez následků, jedno pivo vyprchá přibližně za 1 až 3 hodiny. Každé další vyšší než „rozumné“ množství vypitého alkoholu musí na své odbourání počkat a alkohol v krvi může poměrně rychle stoupat.

Mohou fungovat alkoholové kalkulačky a alkohol testery?

Alkoholové kalkulačky vám dají pouze omezenou představu o tom, za jak dlouho vyprchá pivo a další alkohol. Nárůst alkoholu v krvi a délka následného odbourávání se mezi lidmi může lišit trojnásobně i za srovnatelných podmínek. Testované osoby zkoušely ve stejný čas na lačno sníst stejnou snídani a vypít stejně množství piva. Jedna paní nadýchala 0,2 ‰, druhá paní 0,6 ‰. První střízlivěla hodinu, druhá 4 hodiny. 

Ideální přístup je zjistit si sám pomocí alkohol testeru, jestli vám některá kalkulačka může vyhovovat. Pokud se chystáte za volant a nejste si jisti, zda už můžete řídit, žádná online kalkulačka vám nedá tak přesný údaj jako alkohol tester. Ani na ty ale není vždy 100% spolehnutí.

Alkoholové testery, zvlášť ty levnější s polovodičovým senzorem, jsou citlivé na spálení v případě, že dýcháte bezprostředně po napití. Místo alkoholu z dechu se totiž měří násobně větší množství alkoholu z kapének v ústech. Proto je nutné po dopití alespoň 15 minut počkat, nebo si vypláchnout ústa vodou. Nejlevnější testery za stovky korun mohou měřit poměrně spolehlivě, když je při prvními nadšenými hrami nespálíte kapénkami alkoholu. Je vhodné je využívat spíše k ranní kontrole zbytkového alkoholu než pro studie opilosti v průběhu bujarého večera. Dlouhodobě spolehlivější dražší testery s elektrochemickým senzorem lze pořídit od jednotek tisíc korun a mohou spolehlivě fungovat i několik let. 

Následky řízení pod vlivem alkoholu mohou být nevratné na celý život. 

Petr Kosin

Autor článku:

Petr Košin

Podsládek Budějovického Budvaru

Další články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?