Rohlík je oblíbené pečivo, jehož charakteristický tvar a chuť z něj dělají skvělý základ snídaně, svačiny i večeře. Už jste slyšeli o pivním rohlíku? Víte, jak chutná? A víte, že když ho ochutnáte, jiný už chtít nebudete?
Legenda praví, že když v roce 1683 Vídeňáci odrazili útok Turků, upekl pekař August Zang speciální pečivo – rohlík. Měl tvar zahnutého půlměsíce symbolizující Osmanskou říši. Pravda je ale ještě o pár století starší. Rohlíky se pekly v klášterech o Velikonocích jako slavnostní pečivo. A jelikož se v klášteře vařilo také pivo, geniální nápad – udělat pivní rohlíky – se přímo nabízel.
Pokud si chcete pivní rohlík koupit v obchodě nebo v pekárně už hotový, zeptejte se na složení. Některé produkty takto označené totiž pivo neobsahují. Jde jen o marketingový tah, protože slovo „pivní“ evokuje plnou chuť a vůni, která láká zákazníky. A nebojte se, pivní rohlíky s obsahem piva mohou jíst i děti. Během pečení totiž veškerý alkohol z rohlíku vyprchá.
Pivní rohlík chutná zcela jedinečně, od klasického bílého rohlíku má výraznou a plnou chuť.
Dříve spíše sváteční pečivo si tak oblíbíte, že ho budete jíst i nesvátečně.
Tip redakce: Těsto můžete nechat odpočívat přes noc a ráno rohlíky rychle strčit do trouby a pochutnat si na čerstvých a náramně voňavých. Během pečení neotvírejte troubu, náhlý pokles teploty by totiž vaši pivní mňamku mohl nenávratně pokazit.
Pivní rohlík se skvěle hodí k různým pomazánkám, jako je škvarková, sýrová nebo třeba k paštice. Delikatesou jsou také jednohubky. Nebojte se ani sladké náplně – takové oříškové máslo podtrhne lehce hořké pivní aroma. K pivnímu rohlíku nakrájejte měkké i tvrdé sýry a nezapomeňte k němu nalít i dobré pivo – a co se kromě rohlíků ještě hodí k pivu? Věřte, že na pivním rohlíku si rozhodně pochutnáte i jen tak, přejeme dobrou chuť.
Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍
Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.