Kolik druhů piva existuje a co je Porter?

9
.
10
.
2023

Pivo, náš oblíbený nápoj, lze rozdělit podle několika hledisek. A jedním z nejdůležitějších je extrakt původní mladiny. Zjistěte, jaké druhy piva máme a co ovlivňuje jejich výsledný obsah alkoholu. Věděli jste, že jako ležák se u nás v nedávné minulosti musela, podle naší legislativy, označovat i svrchně kvašená piva? A co je to Porter a kde je nejoblíbenější?

Co je to extrakt původní mladiny EPM? 

Všichni to známe. Přijdeme do hospody a řekneme si o dvanáctku. Ale co vlastně znamená „dvanáctka“? Název označuje stupňovitost piva, která vypovídá o množství zkvasitelného extraktu v původní mladině, zkráceně EPM. Například dvanáctistupňové pivo mělo před kvašením 12 % zkvasitelného extraktu v mladině. Přeloženo pro laiky: Zkvasitelný extrakt je v podstatě obsah obilného cukru v mladině před kvašením. Je to vlastně něco, jako je u vinařů cukernatost moštu.  

Stupňovitost piva se správně uvádí v procentech, často se ale setkáte se stupni. Pivovary, hospody a restaurace jsou proto podle platné legislativy povinny označovat dvanáctistupňové pivo ve formátu 12 %, nikoli 12°.  

Obsah alkoholu v pivech neurčuje jen stupňovitost mladiny

Obsah alkoholu v pivu, uváděný v procentech, nesouvisí pouze se stupňovitostí mladiny. Ne všechny cukry se během procesu kvašení přemění na alkohol. 

Stupeň prokvašení vyjadřuje množství cukrů, které se přemění na alkohol. Pokud je stupeň prokvašení nízký, mají piva nižší obsah alkoholu a piva s vyšším stupněm prokvašení mají vyšší obsah alkoholu.

12 % pivo s nízkým stupněm prokvašení bude mít nižší obsah alkoholu a bohatší, plnější chuť. Naopak pivo, které má také 12 %, ale vyšší stupeň prokvašení, bude mít vyšší obsah alkoholu, ale lehčí a svěžejší chuť.  

Věděli jste, ještě před několika lety museli sládci podle tehdy platných zákonů označovat svá svrchně kvašená piva jako ležáky?  

V minulosti se jako ležáky označovala také svrchně kvašená piva, jako je IPA nebo APA, která se dnes označují jako plná piva. A dnešní silná piva se označovala jako pivní speciály. Tehdejší předpisy se řídily pouze stupňovitostí piva a nebraly v úvahu pivní styl.

Aby se v označení udělal pořádek s ohledem na nové trendy v pivovarnictví, vstoupila v prosinci 2018 v platnost nová vyhláška, která upravila označování piv. Pivovarům to pomohlo při kategorizaci piv, ale pořád to není dokonalé. 

Druhy piv podle množství extraktu původní mladiny (EPM) se dělí na:

  • Stolní pivo: Vyznačuje se lehkostí a nízkou hořkostí. Vyrábí se převážně z ječných sladů s maximálním obsahem 6,99 % EPM. Stolní pivo má nižší obsah alkoholu, obvykle mezi 1–3 %, a je proto ideální jako letní osvěžení!
  • Výčepní pivo: Jedná se o pivo, jehož původní extrakt mladiny se pohybuje mezi 7,00
  • a 10,99 %. Vyrábí se z ječného sladu. Má vyšší hořkost, plnější chuť než stolní pivo a je velmi osvěžující. V horkých letních dnech není tak nebezpečné. 
  • Ležák: Je nejprodávanějším pivem na světě. Termín ležák se používá pro spodně kvašené světlé nebo tmavé pivo, které po procesu kvašení leží a zraje poměrně dlouhou dobu při nízkých teplotách. To mu dodává charakteristickou plnou chuť. EPM je 11,00 až 12,99 %. Ležáky z českých pivovarů bývají trochu více hořké a intenzivnější v chuti než ležáky produkované v zemích s jinými pivními tradicemi.
  • Plné pivo: Plné pivo a ležák mají stejné EPM (11,00 až 12,99 %), rozdíl je však v typu kvašení. Jako plné pivo se označuje pouze svrchně kvašené pivo. Tato piva mají vlivem jiného typu kvasinek a rozdílné skladbě surovin velice pestrou škálu chutí, která může být pro konzumenta ležáků velmi překvapivá.
  • Silná piva: V minulosti se tato kategorie piv označovala jako speciální piva. Silná piva mají vyšší % EPM než 13%. Patří mezi ně například známé pivo Porter

Silné pivo Porter

Historie světoznámého piva Porter začala v 18. století v Londýně. Název je odvozen od londýnských hotelových nosičů, kteří byli jeho nejčastějšími konzumenty. Porter je tmavé, silné pivo s výraznou chutí, která má tóny čokolády, kávy a karamelu. 

Dnes se Portery vaří po celém světě, kromě Anglie jsou velmi oblíbené také v USA, Číně nebo pobaltských zemích. V Anglii se můžete setkat i s Porterem, který má jen 5% alkoholu. V pobaltských zemích, ale i jinde, je silnější, má 7 až 9 % alkoholu. Silné Portery se podávají při pokojové teplotě a jsou vynikající jako aperitiv, nebo před spaním.

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?