Pivo, náš oblíbený nápoj, lze rozdělit podle několika hledisek. A jedním z nejdůležitějších je extrakt původní mladiny. Zjistěte, jaké druhy piva máme a co ovlivňuje jejich výsledný obsah alkoholu. Věděli jste, že jako ležák se u nás v nedávné minulosti musela, podle naší legislativy, označovat i svrchně kvašená piva? A co je to Porter a kde je nejoblíbenější?
Všichni to známe. Přijdeme do hospody a řekneme si o dvanáctku. Ale co vlastně znamená „dvanáctka“? Název označuje stupňovitost piva, která vypovídá o množství zkvasitelného extraktu v původní mladině, zkráceně EPM. Například dvanáctistupňové pivo mělo před kvašením 12 % zkvasitelného extraktu v mladině. Přeloženo pro laiky: Zkvasitelný extrakt je v podstatě obsah obilného cukru v mladině před kvašením. Je to vlastně něco, jako je u vinařů cukernatost moštu.
Stupňovitost piva se správně uvádí v procentech, často se ale setkáte se stupni. Pivovary, hospody a restaurace jsou proto podle platné legislativy povinny označovat dvanáctistupňové pivo ve formátu 12 %, nikoli 12°.
Obsah alkoholu v pivu, uváděný v procentech, nesouvisí pouze se stupňovitostí mladiny. Ne všechny cukry se během procesu kvašení přemění na alkohol.
Stupeň prokvašení vyjadřuje množství cukrů, které se přemění na alkohol. Pokud je stupeň prokvašení nízký, mají piva nižší obsah alkoholu a piva s vyšším stupněm prokvašení mají vyšší obsah alkoholu.
12 % pivo s nízkým stupněm prokvašení bude mít nižší obsah alkoholu a bohatší, plnější chuť. Naopak pivo, které má také 12 %, ale vyšší stupeň prokvašení, bude mít vyšší obsah alkoholu, ale lehčí a svěžejší chuť.
V minulosti se jako ležáky označovala také svrchně kvašená piva, jako je IPA nebo APA, která se dnes označují jako plná piva. A dnešní silná piva se označovala jako pivní speciály. Tehdejší předpisy se řídily pouze stupňovitostí piva a nebraly v úvahu pivní styl.
Aby se v označení udělal pořádek s ohledem na nové trendy v pivovarnictví, vstoupila v prosinci 2018 v platnost nová vyhláška, která upravila označování piv. Pivovarům to pomohlo při kategorizaci piv, ale pořád to není dokonalé.
Historie světoznámého piva Porter začala v 18. století v Londýně. Název je odvozen od londýnských hotelových nosičů, kteří byli jeho nejčastějšími konzumenty. Porter je tmavé, silné pivo s výraznou chutí, která má tóny čokolády, kávy a karamelu.
Dnes se Portery vaří po celém světě, kromě Anglie jsou velmi oblíbené také v USA, Číně nebo pobaltských zemích. V Anglii se můžete setkat i s Porterem, který má jen 5% alkoholu. V pobaltských zemích, ale i jinde, je silnější, má 7 až 9 % alkoholu. Silné Portery se podávají při pokojové teplotě a jsou vynikající jako aperitiv, nebo před spaním.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.