Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

22
.
3
.
2024

Hořká chuť dělá pivo pivem. Jedinečnou a lahodnou hořkou chuť má na svědomí nepostradatelná ingredience – chmel. Na chmelové škále existuje mnoho stupňů. Který jsme si nejvíce oblíbili my, Češi?

Co je IBU?

Teď už víte, že hořkost způsobuje chmel. Hořkost se dá měřit. Jednotkou je IBU. Víte oč jde? International Bitterness Units (v překladu „mezinárodní jednotky hořkosti“, zkratka IBU) je normalizovaná stupnice určující hořkost piva. Hodnota IBU udává koncentraci alfa-hořkých kyselin, které dodávají pivu jeho charakteristickou hořkou chuť – čím vyšší je číselná hodnota IBU, tím vyšší je intenzita hořkosti a naopak.

IBU je měřítkem hořkosti piva, které odráží koncentraci alfa-kyselin z chmele v hotovém pivu. Metod, jak spočítat IBU, je vícero, kromě vzorečků lze využít i online kalkulátory, do kterých stačí vyplnit požadované hodnoty. Výpočet je výpočet, ale jistotu nám dodá nejlépe laboratorní měření.

Výslednou hořkou chuť ale neovlivňuje pouze samotná hořkost piva daná chmelem. Při vaření se používají i další ingredience a metody, které mohou finální dojem ovlivnit, a konzumentovi se může zdát, že pivo s nižším IBU je více hořké, než to méně chmelené. Zkrátka pivovarnictví je alchymie a sládci chuťoví mágové. :)

Budvar Original
BUDVAR ORIGINAL

Piva podle IBU

Pokud vás zajímá, jak jsou na tom piva, co se IBU týče, zde je tabulka s nejběžnějšími pivy a těmi našimi z Budvaru a jejich hořkostmi.

Druh či název piva IBU
americké ležáky 8–15
pšeničná piva 8–18
německé ležáky 10–20
Budvar Výčepní 20
Budvar Original 22
Budvar Nealko 23
Budvar Tmavý ležák 24
Budvar Reserve 26
Budvar Redix 28
Budvar 33 33
piva plzeňského typu 24–44
Pilsner Urquell ležák 38
Radegast Ratar 50
porter 18–50
pale ale 30–50
stout 30–90

Jaká hořkost vyhovuje českým pivním jazýčkům?

Češi si v hořkosti libují čím dál více, i to je jeden z důvodů, proč jsme v Budvaru uvařili naši 33, na které si pochutnáte v lahvích, plechovkách i ve výčepech.

Budvar 33
BUDVAR 33
Tip redakce: A pokud chcete ještě větší ráj v puse, dopřejte si k pivu pár pražených oříšků na slano.

Tomuto návratu k hořkým kořenům můžeme poděkovat i minipivovarům, které pivařům servírují exotičtější druhy piv a nejen tu naši českou klasiku. Například taková IPA má v sobě mnohem více chmele než český ležák, jenže ve výsledném aroma se projevuje jinak. Chmelovou hořkost doprovází i ovocné a pryskyřičné tóny. Český jazýček tyto druhy piv rád ochutná, ale zase se s chutí vrátí zpět k plné chmelové chuti, která spodně kvašená piva provází hned od napití. A to dobře uvařený ležák zaručeně nabízí.

Dej Bůh štěstí!

Autor článku: Sládek Aleš Dvořák ve spolupráci s Anežkou Šebkovou.

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?