Jak správně čepovat pivo?

15
.
3
.
2024

Každý hospodský má svůj styl čepování piva. Jde ale o to, že ne každý to dělá správně. Čepování piva je považováno za umění s určitými pravidly. Není divu, má totiž přímý vliv na strukturu pěny a výslednou chuť piva.

Načepovat, nebo natočit pivo?

Přijdete do své oblíbené hospůdky a povíte: „Zdravim, natoč mi jedno.“? Slovo „načepuj“ vám nejde přes pusu? Nevadí! Otázka „čepování vs. točení piva“ je poměrně častým tématem k diskusím, a to nejen mezi konzumenty, ale i mezi hospodskými.

Pojem čepování je historicky starší, pochází z dob, kdy se pivo uchovávalo v dubových sudech s dřevěnou zátkou (čepem). Sousloví točit pivo se zase používalo v 19. století, kdy se v hospodách využívaly tlakostroje, které se před natočením piva musely natlakovat točením kovového kola.

Čepovaní piva

Co z toho vyplývá? Je správnější výraz čepovat, jen proto, že je starší, i když se v dnešních hospodách už žádné sudy s čepem nevyužívají? Nebo je možné používat i obrat „natočit pivo“, přestože u pípy nenajdete ani ruční tlakostroj (dnes je totiž pivo hnáno tlačným plynem)? Toť filozofická otázka k jednomu či více vypitých piv, že?

V našem článku budeme používat termín čepovat, jelikož jde o výraz objevující se v oficiálních dokumentech a normách (zákon o potravinách a tabákových výrobcích), co ale budete uplatňovat v hospodě vy, necháme zcela na vás. :)

Jak správně načepovat pivo?

Aby pivo dokonale chutnalo, je třeba ho nejen dokonale uvařit, ale také dokonale načepovat. Co je k tomu potřeba?

  • Půllitr. Sklenice, do které se chystáte pivo načepovat, by měla být čistá a vychlazená. Sklo vydrhnete a opláchnete horkou vodou (určitě ho nemyjte v myčce, mohl by na něm zůstat čisticí prostředek, což má neblahý vliv na chuť piva). Ideálně nechte sklenici chladit v ledové vodě.
Priprava sklenice na cepovani
  • Pivo. Pivo je nutné vychladit na požadovanou teplotu pro čepování (7 až 8 °C). A hlavně čepujte skrze čistou pípu. Teplota podávaného piva se může lišit v závislosti na ročním období a preferenci hostů v daném regionu. Správný výčepní by s touto veličinou měl umět pracovat. V současnosti je trend podávat pivo velmi studené (3 – 4oC), což sládci nevidí rádi, ale konzumenti to často vyžadují.
Tip redakce: Pivo čepujte do sklenic určených pro daný typ piva. Ležák patří do krýglu, IPA do sklenice tvaru tulipánu apod.

Správné čepování piva podle českých standardů

Skvěle natočené pivo má hned několik benefitů: výtečná chuť, výdrž pěny a vizuální efekt. Samotné čepování piva do sklenice v nejčastějším stylu (hladinka) by mělo vypadat následovně:

  1. Z pípy upusťte trochu pěny.
  2. Přiložte k ní půllitr pod úhlem 45° a, po skle začněte čepovat a s napůl otevřeným kohoutem vytvořte základ pěny.
  3. Pak kohout prudce otevřete naplno a nechte po celou dobu ponořený v pivu pod pěnou. Sklenici postupně narovnávejte.
  4. Po naplnění půllitru zavřete rázným pohybem kohout a ihned podávejte.
Pivo hladinka
HLADINKA

Pěna v pivu by měla zabrat cca ⅓ půllitru a vytvořit pouze nizoučkou „čepici“. Po správném načepování je pěna hladká, homogenní a bez bublinek.

❗🍺 Nikdy nečepujte pivo z výšky. 🍺❗

❗🍺 Nikdy nepřelévejte pěnu. 🍺❗

❗🍺 Nikdy nečepujte do suché a neumyté sklenice. 🍺❗

Tip redakce: Přečtěte si, jak vypadají další druhy čepování.

Proč se vyhnout čepování piva seshora?

Čepování piva seshora znamená, že se půllitr postaví pod kohoutek a pivo do něj teče z výšky. Tím se ale pěna stane velmi pórovitou a vytvoří klasickou nevzhlednou čepici připomínající atomový hřib. Navíc se v pivu projeví značný úbytek CO2, což zásadně ovlivňuje chuť natočeného piva.

Jak správně nalít pivo z lahve a plechovky?

Než si začnete pochutnávat na pivních zásobách, které máte doma, lahváče či plechovkáče dejte chladit do tmavé místnosti nejlépe o teplotě 7 až 9 °C (cca na osm hodin) nebo nechte v ledničce 3 až 4 hodiny.

  1. Sklenici určenou na pivo pořádně umyjte a opečujte ve studené vodě (sklo například ponořte do nádoby s vodou a ledem).
  2. Vyndejte pouze lahev či plechovku určenou k přímé konzumaci a otevřete ji.
  3. Nejdříve pivo lijte na dno, a to pod úhlem 45°, čímž vytvoříte pěnu, poté lijte po skle a půllitr postupně narovnávejte (stejně jako u točeného). Chce to trochu cviku. Točené je prostě točené.
Proces nalívaní piva z lahve

Dej Bůh štěstí!

Autor článku: Sládek Aleš Dvořák ve spolupráci s Anežkou Šebkovou.

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?

26
.
2
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 1.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?