Pivo se čepuje nebo točí?

20
.
10
.
2023

V posledních letech jsem byl mnohokráte svědkem, nebo jsem byl přímo zatažen do značně vyhroceného sporu o to, zdali se pivo čepuje, nebo točí.

Jelikož se pohybuji v pivním prostředí již desítky let, nemohl jsem si nevšimnout, že již drahnou dobu vyvíjejí různé lobbistické skupiny snahu o zapuzení výrazu „točit pivo“. Argumentují tím, že točí se kolotoč, nebo zmrzlina a pivo se ZÁSADNĚ čepuje. Jejich oponenti bývají klidnější a říkají, že je jim to jedno a bez potíží slyší na obě varianty. 

Jak to celé vzniklo?

Od pradávna se pivo, víno a jiné kapaliny přechovávané v sudech skutečně jen čepovaly a jiný výraz nebyl znám. Do sudu se vrazil čep, jednoduchý kohout s páčkou a pivo nebo víno vytékalo samospádem ven asi jako ze džbánu. Pivo v sudu pak rychle zvětralo a když se nestačilo rychle vypít, tak šla jeho kvalita rychle dolů a po nějaké době se již konzumenti ošívali. Potom se však světem v 19.století prohnala průmyslová revoluce a napáchala spoustu změn i v hospodách.

Průmyslově vyráběné sklo přestalo být luxusem a konzumenti piva mohli odložit kameninové, plechové, nebo dřevěné korbele a začali vnímat pivo i zrakem. Začali hostinské obtěžovat poznámkami o kvalitě pěny a zákalu v pivu. Hostinští na to odpověděli jiným výdobytkem doby. Kompresorem. Ten vytlačoval pivo ze sudu tlakem vzduchu, pivo zůstávalo pod tlakem a vydrželo déle čerstvé. Tento moderní způsob vnesl do úrovně čepování piva zcela novou dimenzi a šikovní výčepní s ním dokázali dosud nevídaná kouzla. 

Neměli to tak snadné jako dnes, ale pokrok to byl obrovský. Pohon kompresoru zajišťovaly paže výčepního. Ten musel, nemaje elektřiny, natlakovat sud tak, že uvedl celý mechanismus v činnost roztočením kliky.  Ta bývala většinou ve formě velkého kola s rukojetí umístěného vedle výčepních pultů. Hostům se to zalíbilo a začali na hostinského volat, aby jim šel natočit další pivo. 

No a výraz byl na světě. Je zjevně lingvisticky nesprávný, ale rychle se vžil a stal se samozřejmostí. V dnešní době, když je čeština mohutně infiltrována množstvím anglikanizmů a novotvarů mi spor o točení připadá úsměvný.

 Nedávno jsem byl v porotě na soutěži výčepních. Soutěžící v prvním kole vyplňovali test z teoretických znalostí. Na otázku točit, či čepovat většina zatrhla „Zásadně čepovat“. Potom se titíž adepti, znaveni čekáním na své praktické vystoupení, trousili k výčepu a každý se bezděčně zeptal: „Mohl bych si prosím natočit pivo?“ Tímto jasným důkazem byl pro mě spor jednoznačně vyřešen.  

Petr Kosin

Autor článku:

Aleš Dvořák

Létající sládek

Další články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?