Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí sahající hluboko do středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho známe dnes, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století. Stejně tak mezi Čechy koluje o pivu řada mýtů či nesprávně vykládaných skutečností. Jeden z nejčastějších mylných názorů pivních konzumentů se týká významu stupňovitosti piva.
Většina Čechů se domnívá, že stupňovitost piva označuje obsah alkoholu v procentech (tzn. 10° pivo obsahuje 10 % alkoholu a 12° pivo obsahuje 12 % alkoholu). Již méně je rozšířen další chybný názor, že stupeň piva znamená dobu v týdnech, po kterou pivo zraje.
Ve skutečnosti udává stupeň piva množství použitého sladu – zkvasitelného extraktu. Odborně řečeno 10° pivo obsahuje 10 % zkvasitelného extraktu v původní mladině. Zmíněný obsah alkoholu je dán množstvím cukru (možno říci, že zkvasitelný extrakt je v podstatě obilný cukr) a stupněm prokvašení. Zatímco stupeň prokvašení určí výsledné množství alkoholu v pivu, extrakt, který se neprokvasí, dává naopak pivu plnou chuť.
Právě nižší stupeň prokvašení dovolí pivu si zachovat bohatou chuť, kterou dobře známe u tradičních českých piv. Extrémem jsou naopak některá zahraniční piva, která jsou prokvašená téměř úplně, a tak mají sice relativně vysoký obsah alkoholu, chuťově jsou však prázdná.
Kolik procent alkoholu obsahuje pivo? To záleží na typu a stupňovitosti. Čím víc stupňů, tím víc alkoholu. Stupně (např. 10°, 12°, 16°) udávají množství cukru ve sladině před kvašením. A to ovlivňuje sílu piva – tedy kolik alkoholu ve výsledku obsahuje.
Silná piva a speciály představují kategorii piv s vyšší stupňovitostí a vyšším obsahem alkoholu. Pro jejich výrobu se používá hustší mladina s větším množstvím sladu, díky kterému roste i počet zkvasitelných cukrů. Tato piva se často vyznačují výraznější a komplexnější chutí, která může zahrnovat tóny karamelu, praženého sladu, ovoce, koření nebo intenzivní chmelové aroma a hořkost. Mezi typické zástupce patří například IPA, Double IPA, Imperial Stout, Barleywine, Bock a různé pivní speciály (např. světlý Budvar Reserve).
V minulosti se o titul nejsilnějšího piva přetahovalo několik pivovarů, včetně německého Schorschbräu s řadou Schorschbock – jejich nejsilnější verze dosáhla 57 % alkoholu. Absolutně nejsilnější pivo na světě je však Snake Venom. V překladu Hadí jed se pyšní obsahem 67,5 procenta alkoholu. Vysoké hladiny alkoholu se docílí zmrazením a následným odebráním zmrzlých krystalků vody. Za třetinku zaplatíte kolem 1600 korun a vyrábí ho skotský pivovar Brewmeister.
Co se týče nejsilnějšího piva v ČR, situace je proměnlivá a závisí na aktuálních produktech malých a řemeslných pivovarů. Tradiční české ležáky se obvykle pohybují v rozmezí 3–5 % alkoholu a silnější speciály mívají do 10–12 %. Některé české pivovary experimentují s vyššími stupňovitostmi a obsahem alkoholu, a tak se občas mohou objevit piva s obsahem alkoholu přes 15 %, či dokonce vyšším. Například v roce 2005 pražský minipivovar U Medvídků uvařil pivo, které má 35 stupňů (obsah alkoholu kolem 13 %). Takto silné pivo se pije z dvoudecilitrových sklenic a označuje se jako ječné víno.
Za nejsilnější alkohol vůbec se považují destiláty s obsahem alkoholu kolem 95 až 96 % objemových procent. Mezi nejsilnější alkoholické nápoje na světě patří estonský Eesti Piiritus (96,6 % alkoholu) či polský Spirytus Rektyfikowany a bolivijský Cocoroco (až 96 % alkoholu).
Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.
Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.
Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.