Co je létající pivovar, kdo je létající sládek?

13
.
2
.
2025

Už jste se setkali s pojmem létající pivovar nebo létající sládek? V zahraničí se například říká gypsy brewery nebo gypsy brewer. Ale nejedná se o nějaký úlet nebo o speciální cikánský pivní produkt, jde spíš o takovou formu pivovarnického kočovnictví. Více si popíšeme v článku.

Co je létající pivovar?

Vlastnit létající pivovar je zajímavý způsob, jak si splnit sen o vaření vlastního piva, aniž byste museli hned budovat vlastní pivovar. Funguje to tak, že sládek nebo pivovarník si pronajme kapacitu v jiném pivovaru a tam uvaří pivo podle svých receptur. Nemusí se tak starat o nákup drahého vybavení nebo řešit provoz vlastní výroby. Místo toho se může plně soustředit na tvorbu piva a hledání chutí, které zaujmou.

Tento model je ideální pro začínající pivovarníky, kteří chtějí představit svá piva publiku. „Létači“ se chtějí   pochlubit svým umem a utkat se o přízeň zákazníků, ale zatím nemají dost prostředků, aby si pořídili vlastní pivovar. Proto volí cestu pronájmu technologické části, kde mohou realizovat své nápady, experimentovat a zkoušet, co trh a zákazník snese. A to vše bez drastické počáteční investice. V této fázi si budují jméno, snaží se posilovat svou značku a hledají místo a potřebné finance k „přistání“.  Některým se „přistát“ podaří a vybudují si pivovar podle vlastních představ, nebo převezmou nějaký, který už je majiteli malý a on se stěhuje do většího. Přistání bývají různá. Někteří nepřistanou nikdy, protože jim kočování vyhovuje. Někteří skončí, protože se jim nedaří a musí změnit směr. V tomto případě je výhodou žádný pivovar nevlastnit. 

Létající pivovar je skvělou možností, jak začít. V Česku i jinde ve světě si tento koncept získává stále větší popularitu. A pro mnoho sládků je to první krok, který je později dovede k založení vlastního pivovaru. Létající pivovary se od ostatních řemeslných pivovarů tedy liší jenom tím, že pracují na vypůjčeném zařízeni. Také přinášejí na trh něco neotřelého a originálního, co zaujme nejen chutí, ale i příběhem, který za pivem stojí. S „létači“ je to stejné, jako s ostatními „crafťáky“. Jsou mezi nimi talenti, kteří vaří vyhledávané skvosty, pak řada průměrných, ale i ti, kteří pragmaticky dělají nějaké pivo, ryze na komerční bázi. 

Pokud byste měli zájem ochutnat piva, která jsou často naprosto nečekaných příchutí, doporučuji navštívit festival minipivovarů Nomád, který se každý rok v září koná v pražské Holešovické tržnici. Letos bude v termínu 5. a 6. září 2025.

České létající pivovary

Nomád 

Pivovar, který své pivo nejčastěji vaří v pivovaru Antoš a v Břevnovském klášteře.

Nomád – Facebook

Netopýrka

Asi nejvýraznějším pivem tohoto „létače“ je Sakuráč 11° - Sakura Tea Ale, který je inspirovaný japonskou čajovou kulturou.

Netopýrka – Webové stránky

Zdroj: Facebook Netopýrka

Falkon 

Pivovar založený v roce 2012, v roce 2013 obdržel titul Talent roku od časopisu Pivo, Bier & Ale

Falkon – Facebook

Crazy Clown

Již asi počtvrté „definitivně“ končící pivovar. Co uvařil, bylo vždy šílené a naprosto skvělé. Zkuste ještě něco ochutnat, než vyprodá zásoby.

Crazy Clown – Webové stránky

Four Elements

Z domovařičů se v roce 2019 stali létači a trvá to dodnes. Jejich pivům neschází fantazie a nikdy mě nezklamala.

Four Elements – Webové stránky

Pivečka

Piva z tohoto jihomoravského létajícího pivovaru rozhodně stojí za ochutnání. Proslýchá se, že už brzo přistane. 

Pivečka – Webové stránky

Zdroj úvodní fotografie: Nomad Beer Festival 2024

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

10
.
7
.
2025

České pivo není jen ležák: Jaké pivní styly se u nás vaří a jaké jsou poslední pivní trendy?

Od světlého ležáku po IPA a kyseláče. Jak minipivovary mění tvář českého piva a proč Češi čím dál častěji sahají po netradičních pivních stylech? 🍺 🌍

26
.
6
.
2025

Co znamenají stupně u piva a jak silné je nejsilnější pivo?

Češi se považují za znalce piva a české pivo mají za nejlepší na světě, s tradicí hluboko ve středověku. Málokdo si ale uvědomuje, že české pivo, jak ho dnes známe, tedy spodně kvašené, se definitivně zformovalo teprve v polovině 19. století.

12
.
6
.
2025

Pivo dělá hezká těla? Pravda o kaloriích v pivu i pivním břichu

Kolik má pivo kalorií, má pivní pupek na svědomí opravdu pivo a proč po něm musíme tak často na toaletu? Přečtěte si, co pijete ve svém půllitru.