Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

5
.
9
.
2024

Spojte příjemné s užitečným a vydejte se na výpravu za novými chutěmi uvařenými v českých pivovarech. Pivní stezky vedou historickými městy spojenými s pivovarnictvím i krásnou přírodou. V České republice jich máme hned několik. Vítejte u prvního dílu našeho výpravného seriálu.

Krkonošská pivní stezka

Krkonošská pivní stezka má dvě trasy, na nichž ochutnáte hned několik druhů piv. První trasa je dlouhá 30 kilometrů a vede z Horní Malé Úpy kolem Pece pod Sněžkou, Výrovky přes Strážné až do Hořejšího Vrchlabí. Druhá trasa je delší o 8 kilometrů, které naberete příjemnou zacházkou přes Sněžku.

Mapa trasy č. 1

Mapa trasy č. 2

Piva k ochutnání na krkonošské pivní stezce

  • Pivo z domácího minipivovaru Fries – pivo vařené z českého sladu a chmele ve vodě pramenící přímo v oblasti Friesových bud.
  • Pivo z minipivovaru Trautenberk – mladý minipivovar z Malé Úpy. Pivo si užijete bez filtrace a pasterizace.
  • Piva z Peckého pivovaru – zde si pochutnáte na klasice a speciálech různé voltáže spodního i svrchního kvašení.
  • Pivo z rodinného pivovaru Hendrych – je libo H11, H12 či H13? Zde žízeň uhasíte příjemně hořkými pivy s plnou chutí a krátkým názvem.
  • Pivo z Pivovarské bašty – žatecký poloraný červeňák a tři rmuty, to je místní pivní legenda Medvěd, pivo plzeňského typu.

Pivní stezka Lužických hor

Pivní stezka Lužických hor je velmi dlouhá, vy se ale můžete připojit/odpojit, kdekoliv budete chtít. Okružní trasa dlouhá 180 kilometrů skýtá mnoho krás hor i podhůří a zavede vás k hoře Luž, hradu Tolštejn a dalším. Hromadnou dopravou se dostanete do České Lípy a pak už je na vás, kam až dojdete.

Pokud si chcete stezku rozložit do několika dní, podívejte se na ubytování v Lužických horách.

Piva k ochutnání na pivní stezce Lužických hor

  • Pivo z Pivovaru Born – historicky první pivovar v Novém Boru, kde ochutnáte nefiltrovaná a nepasterizovaná piva spodního i svrchního kvašení.
  • Pivo z Pivovaru Cvikov – desetistupňová Luž a dvanáctistupňový Klíč se staly místními legendami, oblíbené je i osmistupňové pivo Sklář.
  • Pivo z Pivovaru Kocour Varnsdorf – ochutnejte speciální piva, kterými se Kocour může pochlubit. Zde si každý přijde na své.
  • Pivo z Pivovaru Falkenštejn – pivovar na pomezí Lužických hor a Českého Švýcarska nabízí mnoho řemeslných piv.
  • Pivo z minipivovaru Helene – mladý minipivovar přímo v budově penzionu plní půllitry, sudy i PET lahve.
  • Pivo z rodinného Pivovaru Kotouč – knížecí pivovar s přiléhavou pivní nabídkou: Podkova 12°, Rytíř 12°, Poklad 13°, Kaple 14°.

Podorlická pivní stezka

Podorlická pivní stezka je naučná stezka pro chodce, kteří se necítí na delší trasy. Délka 3,5 kilometru a převážně asfaltový povrch jsou vhodné pro rodiny s dětmi a kočárky. Stezka vede od Městského Podorlického pivovaru přes lesopark Včelný do letoviska Studánka. Po cestě se díky informačním tabulích dozvíte více o tamních pověstech, fauně a flóře a samozřejmě o pivu uvařeném v místním pivovaru, v němž je možné absolvovat exkurzi.

Tip redakce: Zajímají vás řemeslná piva? Omrkněte mapu oblíbených minipivovarů sládka Aleše Dvořáka. A pokud vás zajímá, jak se při výrobě piva postupuje, zarezervujte si prohlídku pivovaru Budvar.


Dej Bůh štěstí!

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

29
.
5
.
2025

Výprava po českých pivních stezkách, díl 2.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

Dva muži si ťukají s pivními sklenicemi Sláva pivu!
16
.
5
.
2025

Sláva pivu! Blíží se budějovický svátek piva – oslavujte s námi

Kam v létě za pivem? Rozhodně do Českých Budějovic. 🍺 Domovem národního piva, kde se každoročně koná událost Sláva Pivu!.

Fotografie různých druhů piv
8
.
5
.
2025

Ležák, IPA, Pale Ale… Znáte své pivo?

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové a nové. Jaké jsou základní druhy a jak se vyznat v těch nejznámějších?