V Budvaru se bojovalo o titul Mistra Originalu za rok 2023

19.10.2023

České Budějovice 19. 10. 2023 - První ročník Mistra Originalu, soutěže v čepování piva, je úspěšně za námi. Do školícího centra Budějovického Budvaru dorazilo přes dvacet výčepních nejen z budějckých podniků, ale i z dalších měst a obcí v Česku. Organizátoři si pro ně přichystali nelehké úkoly, které prověřily jejich dovednosti za výčepem i teoretické znalosti z nejrůznějších oblastí pivovarnictví. Všichni předvedli skvělé výkony a o vítězi nakonec rozhodovaly maličkosti.

Ve školícím centru Budějovického Budvaru se tento týden uskutečnil první ročník Mistra Originalu, soutěže v čepování piva pořádané národním pivovarem. Akce, která úspěšně navázala na loňský pilotní ročník, se letos zúčastnilo celkem 23 soutěžících.

„Zájem byl mnohonásobně větší než loni, a tomu odpovídá i dvojnásobná účast. Také úroveň soutěžících se letos velmi pozvedla. Velký pokrok jsme viděli například v oblasti péče o sklo. Je vidět, že výčepní už mají zautomatizovaný postup a přesně věděli, co mají za výčepem dělat. Zlepšil se také celkový přístup, soutěžící byli silnější, víc si věřili a měli sebevědomější vystupování. Při rozhodování o celkovém vítězi nakonec rozhodovaly detaily,“ zhodnotil Jiří Douda, manažer rozvoje on-trade kanálu Budějovického Budvaru, organizátor soutěže a také člen poroty.

Na účastníky čekaly nelehké úkoly, a to jak praktické, tak teoretické. Začínalo se vědomostním testem s více než třiceti otázkami z nejrůznějších oblastí pivovarnictví. Poté už soutěžící přešli rovnou do výčepu, kde museli natočit tři půllitry budvarského Kroužku stylem čepování na dva, nebo na tři zátahy. K úspěchu bylo zapotřebí předvést komplexní výkon. Součástí hodnocení bylo totiž nejen samotné čepování, ale také mytí skla, míra načepovaného piva nebo to, jak je výčepní schopen při práci odpovídat na různé otázky moderátora a porotců.

„Soutěž Mistr Originalu pořádáme, protože chceme zachovat způsob čepování piva na dva nebo na tři zátahy, který je typický pro český ležák. Jako národní pivovar tento způsob čepování vyžadujeme u našeho Originalu a chceme, aby naše pivo bylo takto prezentované. Vyrábíme skvělý ležák, a proto je potřeba, aby ho výčepní uměli také skvěle prezentovat zákazníkům. A nejen to. Je důležité, aby rozšiřovali povědomí o tomto způsobu čepování i mezi své další kolegy a šířili tak slávu a radost z poctivého českého piva přímo v terénu,“ podotkl Jiří Douda.

Se všemi úkoly se nakonec nejlépe popral a titul Mistra Originalu za rok 2023 si z Budvaru odnesl Roman Císař z podniku Sportklub Sokolovna Zliv.

„Nečekal jsem to, je to pro mě velké překvapení. Sešla setu velká konkurence, takže si toho úspěchu moc cením. Čepování je pro mě už jen koníček, občas manželce pomáhám v naší restauraci s čepováním, ale není touž pro mě každodenní práce,“ okomentoval svůj úspěch.

Na druhém místě pak skončila Veronika Kotrbová z Cafe Hostel a na děleném třetím místě se umístili David Prachař z budějcké restaurace Juvel a Jan Beran z podniku Skleník na sídlišti Vltava. Velké uznání od organizátorů směřovalo však ke všem účastníkům a nikdo z národního pivovaru neodešel s prázdnou. Všichni totiž obdrželi certifikát stvrzující jejich účast v soutěži.

„Viděli jsme skvělé výkony, obrovské zlepšení a to, co všichni soutěžící předvedli, bylo úžasné. Těšíme se, co nám přinese příští ročník, jsem opravdu zvědav, kam se naše soutěž dále posune,“ dodal za organizátorský tým Jiří Douda.