Investovali jsme do modernizace stáčírny lahví 140 miliónů Kč

15.3.2011
Pivovar
Inovace

V Budějovickém Budvaru byla ukončena další etapa modernizace stáčírny lahví. Do ostrého provozu byla po dvoutýdenní montáži a 14 dnech zkoušek uvedena zcela nová část linky na stáčení skleněných lahví v hodnotě 140 mil. Kč. Technologický celek se skládá z kartonážního stroje, stroje na skupinové balení lahví, robota pro paletizaci hotových výrobků, ovíjecího stroje a systému pro automatickou dopravu patetizovaného zboží do skladu. Zařízení dodaly společnosti KHS, SSI Schäfer a Mead WV.

„Nová technologie zvýší výkon stáčecí linky, uspoří obalový materiál  asi za 500 000 Kč ročně a sníží i potřebu pracovních sil, neboť zařízení prakticky nevyžaduje lidskou obsluhu. Především ale umožní balení lahvového piva v několika zcela nových formátech a tím zvýší naši konkurenceschopnost,“ říká Ing. Dalibor Čáp, vedoucí oddělení techniky a energetiky z Budějovického Budvaru. Zákazníci se díky novým strojům v dohledné době dočkají nových atraktivních formátů skupinového balení láhví, které Budějovický Budvar dosud na český trh nedodával. Jedná se zejména o designově zajímavé a praktické balení typu „basket“ pro šest třetinkových nebo půllitrových lahví, nebo dárkové balení typu „cluster“ pro šest půllitrových lahví. Balení „cluster“ umožňovala stará technologie dosud pouze pro láhve o objemu 0,33 litru. „Z hlediska pivovaru je samozřejmě podstatné zvýšení výkonu i rozšíření možností balení piva. Očekáváme ale, že nově instalovaná technika a zejména robot mohou dále navýšit zájem turistů o prohlídky Budějovického Budvaru. Návštěvníci pivovaru budou nyní moci sledovat práci strojů z bezprostřední blízkosti,“ doplňuje Ing. Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru. Budějovický Budvar patří mezi důležité turistické cíle v Jihočeském kraji. Každoročně ho navštíví kolem 40 000 turistů, což je počet srovnatelný s návštěvností zámku Třeboň nebo hradu Zvíkov.

Protože lahvové linky Budějovického Budvaru není možné vyřadit z provozu na dobu delší než 14 dní, probíhá již od roku 2005 postupná výměna strojů po etapách. V uplynulých letech byly v rámci tohoto procesu vyměněny myčky lahví (2005), modernizovány pastéry (2006), pořízeny nové etiketovací stroje (2007), plniče láhví (2008) a stroj na paletizaci přepravek (2009). V loňském roce bylo instalováno robotické rameno pro paletizaci hotových kartonů s pivem. Konečným cílem dlouhodobé modernizace je zvýšení kapacity stáčírny skleněných lahví, která se díky dlouhodobě stoupající poptávce po pivu a rozšiřování obalového portfolia stává nejužším místem výrobního procesu v Budějovickém Budvaru.