Budějovický Budvar za účasti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly slavnostně spustil novou plechovkovou linku

29.3.2022

České Budějovice, 29. březen 2022 – Budějovický Budvar, národní pivovar, za přítomnosti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly slavnostně uvedl do provozu novou linku na stáčení piva do plechovek. Ta naplní až 50 000 kusů plechovek za hodinu a jako jedna z prvních v České republice je balí do papíru.

Pivovar novou linkou nejen reaguje na rostoucí poptávku, ale především otevírá dveře započaté spolupráci s firmou Mattoni.

„Motivace investovat do nové plechovkové linky byla dvojí. V obecné rovině trendy trhu ukazují, že obliba plechovkových nápojů neustále roste a ani pivo není výjimkou. Druhou hnací silou byla nově započatá spolupráce s Mattoni, které si nejen velmi vážíme, ale na kterou se v pivovaru všichni těší, “ uvedl k lince ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák. „Jsem rád, že se pomyslného křtu linky chopil pan ministr zemědělství Zdeněk Nekula,“ dodává.

Novou linku slavnostně uvedl do provozu ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Jsem rád, že u této slavnostní události mohu být. Spuštění nové linky je důkazem, že se Budějovickému Budvaru daří, a může tak navyšovat své kapacity pomocí nejmodernějších technologií. Národní podnik dělá českému pivu ve světě dobré jméno a dokazuje, že tradice poctivého českého pivovarnictví s námi Čechy je a vždy bude neodmyslitelně spjata,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nová linka, kterou technicky zajistila firma Krones, patří k technologicky vysoce vyspělému zařízení. Disponuje výkonem plnícího stroje 50 000 ks/h, což představuje čistý skladový výkon minimálně 40 000 ks. Linka je navržena s důrazem na spolehlivost provozu tak, aby i drobný výpadek či pokles výkonu jakékoliv části zařízení zásadně neovlivnil výkon celé linky. Příslušenství linky disponuje analytickým vybavením, které zajistí bezchybnou kvalitu piva a zároveň významně ušetří pracnost kontroly, která standardně vyžaduje zapojení laboratoře. Linka je rovněž nenáročná z hlediska lidské kapacity. K její obsluze je zapotřebí pouze 5 lidí.

Zásadní přidanou hodnotou nové linky je rovněž ekologický přínos.

„Linka eliminuje plasty u skupinových balení plechovek, kdy namísto LDPE fólie využívá papírový přebal. Jedná se o jednu z prvních linek na českém trhu, která balí plechovky do papíru. Ročně se tím pivovaru podaří ušetřit 85 tun potištěného plastu. Technologické vybavení linky také výrazně přispěje k efektivnějšímu využití vody, tepla a elektrické energie,“ uvádí k lince Robert Chrt, manažer pro strategii a business development.

Investiční náklady na novou plechovkovou linku činily zhruba 300 mil. korun.