Jak vaříme naše pivo

1

Vaříme tradiční české pivo. Používáme dekokční způsob rmutování, pomalé spodní kvašení a dlouhodobé studené dokvašování.

3

Své výrobky vaříme z tradičních českých surovin. Nepoužíváme umělá barviva ani chmelové extrakty.

2

Dodržujeme tzv. Deutsches Reinheitsgebot – zákon o čistotě piva z roku 1516, nejstarší dodnes platné nařízení o kvalitě používaných surovin.

4

Každý druh piva je připravován samostatně a má svoji vlastní recepturu.

Voda – artéské studně

V současné době pivovar čerpá kvalitní vodu ze dvou artéských studní, které dosahují hloubky 312 a 320 metrů. Voda má stálou teplotu 12 – 14 °C a není třeba ji chemicky upravovat. Obsahuje minimální množství dusičnanů, méně  než 3 mg na litr vody. Například pitná voda může podle normy obsahovat až 50 mg/1 l dusičnanů.

Varna

Současná varna pochází z roku 1987. Technologické vybavení bylo vyrobeno v Hradci Králové. Spodní části, v nichž probíhají technologické procesy, jsou z nerezové oceli, vrchní pláště jsou z mědi. V prostoru varny se nalézají dva technologické celky, z nichž každý obsahuje:

» vystírací káď » rmutovací pánev » scezovací káď » mladinovou pánev
 

I. Rmutování

V průběhu rmutování se nerozpustný a nezkvasitelný škrob obsažený ve sladu za pomoci jeho enzymů štěpí na jednoduché zkvasitelné cukry. Na konci procesu rmutování vznikne sladká nealkoholická tekutina – sladina.
 

Každá várka trvá 10 hodin.

II. Scezování

Po rmutování je dílo přečerpáno do scezovací kádě, kde během tzv. odpočinku klesají ke dnu mláto i vyloučené bílkoviny. Po jejich usazení začíná tzv. podrážení. Mláto usazené na dně kádě vytvoří filtrační vrstvu. Otevřením scezovacích kohoutů vytéká sladina do scezovacího žlabu a odpouští se do mladinové pánve tak dlouho, až ve scezovací kádi zbude jenom mláto (této sladině se říká předek). Pro dokonalé využití maximálního množství extraktu se zbylé mláto ve scezovací kádi promývá horkou vodou. Vznikající sladině se říká výstřelek. Scezovací kohouty ústí do scezovacího žlabu. Zde vařič odebírá pro kontrolu vzorky scezované sladiny. Mláto se z jalového dna poté odvádí do zásobníku. Pivovar mláto prodává jako vydatné krmivo pro hospodářská zvířata.

III. Chmelovar

Sladina je v mladinové pánvi uvedena do varu. Poté se ve třech dávkách přidává chmel, jehož množství závisí na receptuře piva. Vzniká tzv. mladina, která se následně zbavuje kalů ve vířivé kádi.

Kvašení

Mladina se zchlazuje v deskových chladičích a poté se přečerpává do CK tanků. Hlavní kvašení probíhá v cylindrokónických tancích.

Po přečerpání mladiny s nadávkovanými kvasinkami do CK tanků začíná proces kvašení,
který trvá podle druhu piva přibližně 10 –15 dní.
 

Kvasinky připravuje budvarská laboratoř ve své vlastní propagační stanici. Ta dodává novou dávku kvasinek každý týden. Kvasinky z Budějovického Budvaru odebírají také některé jiné pivovary. Pro svůj vysoký obsah vitaminu B slouží použité kvasinky jako krmivo pro hospodářská zvířata. V pivovaru Budvar používáme tzv. spodní kvašení. Kvasinky po prokvašení klesají ke dnu tanku, odkud jsou přečerpány do zásobníků a nasazovány do další mladiny.

Ležácký sklep – dokvašování

Po ukončení hlavního kvašení je mladé pivo přečerpáno do ležáckého sklepa, kde dozrává (dokvašuje). V průběhu této doby získává správnou chuť i vůni. Teplota ve sklepě se celoročně udržuje mezi 1–3 °C. Pivo dozrává pod tlakem CO2. Doba dozrávání závisí na druhu piva: výčepní pivo dozrává 30–40 dní, ležáky 80–90 dní, Bud 200–250 dní. V průběhu procesu se chuť piva vyrovnává a pivo vyzraje.

Stáčení

Lahvovna se skládá ze dvou plnících linek, které plní lahve 0,33 a 0,5 l. Lahve putují nejprve do myčky. Každá lahev prochází přísnou kontrolou – automatické zařízení kontroluje čistotu mytí a neporušenost lahví. V plnícím stroji je pod tlakem CO2 pivo naplněno do lahví. Lahve jsou zavíčkovány a putuji do pasterizačního tunelu, kde jsou sprchovány horkou vodou.

Kapacita každé z plnicích linek je
40 000 lahví za hodinu.

V roce 2013 otevřená stáčírna plechovek je vybavena nejmodernějším zařízením pro plnění plechovek o objemu 0,33 litru, 0,44 litru a 0,5 litru. Umožňuje také balení plechovek v mnoha praktických a uživatelsky komfortních skupinových balení do fólie (pro 4, 6, 8 nebo 12 plechovek) nebo do balení s odnosnou páskou. Nejdůležitějším prvkem technologického celku je plnící monoblok s využitím volumetrického plnění pracující v aseptickém prostředí.

Jak se vaří pivo u nás