Jak se vaří Nealkoholické pivo

Principiálně existují dvě možnosti:

  • Omezení tvorby alkoholu při výrobě piva
  • Odstranění alkoholu z běžného alkoholického piva

 

Odstraňovat alkohol lze několika způsoby (např. destilací či reverzní osmózou), z nichž žádný není dost šetrný na to, aby zároveň poněkud nezměnil senzorické vlastnosti piva. Nelze totiž selektivně odstranit jen alkohol, ale vždy zmizí i některé chuťové látky. Navíc doprovodné oxidační reakce i při mírném zahřívání poškozují chuť.

 

Omezení tvorby alkoholu lze provést buď použitím jiných mikroorganismů než jsou běžné pivovarské kvasinky, nebo omezením činnosti běžných pivovarských kvasinek. Jiné mikroorganismy do piva ale vždy vnášejí jiné chutě, které nejsou vždy příjemné.

 

Omezení činnosti kvasinek je nejběžnějším postupem a je možné ho dosáhnout například nízkou teplotou kvašení, nízkým vzdušněním mladiny, zkrácením času kvašení nebo omezením štěpení sacharidů sladu na zkvasitelné cukry. Kombinací těchto uvedených způsobů vyrábíme i nealkoholické pivo Budweiser Budvar B:FREE. Protože používáme stejné suroviny a stejné kvasinky jako u světlého ležáku B:ORIGINAL, přibližuje se chuť tohoto nealkoholického piva chuti piva alkoholického.

 

Kromě absence alkoholu má nealkoholické pivo B:FREE i další výhody - díky nižšímu extraktu původní mladiny má sníženou energetickou hodnotu a je bez sodíku. Samozřejmě i u něj platí to, co je charakteristické pro veškerou produkci piv značky Budweiser Budvar – jde o pivo jen z přírodních surovin, bez přidaného cukru, bez přidaných aromat a konzervantů.