Budějovický Budvar zahájil montáž tanků v novém ležáckém sklepě

14. 5. 2018 | České Budějovice

České Budějovice, 10. května 2018 – Dnes ráno byla v Budějovickém Budvaru zahájena montáž technologie do nového ležáckého sklepa. Obří jeřáb o nosnosti 350 tun přemístil z transportních vozidel do objektu sklepa první dva nerezové tanky o objemu 2100 hektolitrů. Tanky jsou přes 14 metrů dlouhé a jejich průměr je téměř 5 metrů. Výrobcem tanků je společnost ZVU Strojírny Hradec Králové. Z místa výroby probíhá doprava do Českých Budějovic vždy v nočních hodinách. Silniční soupravy s nadměrným nákladem jsou 31 metrů dlouhé a 5,3 metru vysoké.

„Tato technicky náročná operace je vyvrcholením téměř ročního úsilí stavbařů, kteří postavili novou chlazenou halu ležáckého sklepa přímo uprostřed komplexu dalších výrobních budov,“ říká Mgr. Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru. Kvůli tomu bylo mimo jiné nutno zcela vybourat původní spilku, která nebyla od roku 1993 využívána. Demolice i výstavba nového sklepa probíhaly za plného provozu v okolních budovách.

Do 24. května bude instalováno celkem 24 těchto tanků a navíc i 10 menších tanků s objemem 244 hektolitrů. „Výrobní kapacita pro dozrávání piva se nám tak zvýší o 20 procent. Zároveň získáváme nejmodernější zařízení, které zvýší efektivitu výroby a zajistí nejvyšší úroveň kvality,“ dodává Petr Dvořák. Do zkušebního provozu bude nový sklep uveden v září.

Hodnota investice do budovy a technologie nového sklepa je 250 mil. Kč. Rozšíření ležáckého sklepa je součástí rozvojového plánu pivovaru, který byl zahájen v roce 2016. Několik důležitých projektů již bylo ukončeno. Od letošního dubna je ve zkušebním provozu automatizované logistické centrum v hodnotě 750 mil. Kč. Letos budou zahájeny stavby budovy pro novou stáčírnu lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení. Poslední etapou rozvojového plánu bude nová varna. Po dokončení všech naplánovaných investic v hodnotě asi 2 mld. Kč se roční výstav pivovaru zvýší o čtvrtinu na 2 mil. hektolitrů.

Další informace a dotazy:
Budějovický Budvar, národní podnik
Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer
Tel: +420 387 705 284, +420 606 757 997
E-mail: petr.samec=zavinac=budvar.cz
www.budvar.cz
www.budejovickybudvar.cz

Jméno *
Příjmení *
Země *
Medium *(Vydavatel - název)
Souhlasíte se zpracováním osobních údajů * Vyplňte prosím toto pole