Vepřové hody v Masných krámech začnou zítra tradiční zabijačkou

18. 1. 2018 | České Budějovice

Již zítra od 14:00 hodin se před Masnými krámy bude konat tradiční česká zabijačka, která zahájí Vepřové hody. Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ruční přeměna vepřových půlek na domácí zabíjačkové delikatesy – například na ovar, ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tlačenku nebo škvarky. „Jedním z cílů akce je přiblížit lidem tradiční českou zabijačku. O zpracování masa a správné dávkování koření se postarají řeznický mistr Kamil Tajbl a šéfkuchař Luděk Hauser. Vše se odehraje přímo před zraky přihlížejících, a to včetně bourání vepřových půlek, vykostění masa, vaření ovaru v „brutaru“, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek,“ říká Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru. O správnou zabijačkovou atmosféru se postará harmonikář. Chybět nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích „zmijovkách“.

 

Čerstvě vyrobené dobroty budou již v pátek na oběd servírovány hostům v Masných krámech. Vepřové hody v Masných krámech budou pokračovat až do 28. ledna. „Také během celých Vepřových hodů budeme hostům podávat pouze speciality, které si sami vyrobíme z čerstvého masa,“ dodává Tomáš Olejník. S prodejem „přes ulici“ organizátoři nepočítají. Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz.

 

Masné krámy letos plánují i další gastronomické akce:
Dny slovenské kuchyně (19. 2. – 25. 2. 2018, ve dnech 22. 2. – 24. 2. s cimbálovkou)
Top 15 denní nabídka z roku 2017 (5. 3. - 9. 3. 2018)
Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (18. 4. – 22. 4. 2018)
Hudební fest Masné Krámy (22. 6. – 24. 6. 2018)
Zvěřinové hody (15. 10. – 21. 10. 2018)
Svatomartinské posvícení (8. 11. – 11. 11. 2018)

 

Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar B:SPECIAL. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák čepuje z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Kapacita restaurace je 200 míst. Rezervace jsou možné na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

 

Vepřové hody v Masných krámech
19. 1. – 28. 1. 2018

 

Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tlačenka, 1ks chléb /1/ 65,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb /1/   55,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice, kyselá okurka, křen, 1ks chléb /1,6,10/   80,- Kč

 

Polévka
0,22 l „Prdelačka“ - ovarová polévka s kroupami /1/   40,- Kč

 

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
340g Duet „Masné krámy“ – jitrnice a jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, 2 ks chléb /1,10/   150,- Kč
1100g Zabijačkový talíř 2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen /1,10/   440,- Kč

 

Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík /1,3,7,10/    95,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb /1,10/     120,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/     90,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/     90,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát /1,3,7,10/    120,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb /1/    140,- Kč

 

Doporučujeme k masu
1 ks Chléb /1/        6,- Kč
160g Syrové kysané zelí     35,- Kč

 

Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice /1,3,7/    60,- Kč

 

Doporučujeme ochutnat
1,5 l Budweiser Budvar B:CRYO láhev 1,5 l (před úpravou) poskytuje po úpravě přibližně 6 sklenic 0,08 l nápoje o obsahu alkoholu 21% obj. /1/    290,- Kč

 

– KONEC –

 

Pivo v restauraci Masné krámy

 

Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar B:ORIGINAL. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák B:SPECIAL poněkud jiné senzorické vlastnosti, než klasický ležák Budweiser Budvar B:ORIGINAL (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

 

Historie masných krámů a restaurace Masné krámy

 

Počátky masných krámů
Na dnešním místě v Krajinské ulici se masné krámy nacházejí již více než 650 let. Masné krámy se zpočátku nacházely na Rynku – tedy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. Byly původně dřevěným stavením (nebo spíše souborem menších dřevěných krámků) a vznikly na přelomu 13. a 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1336 (24. června), kdy město zaplavila při povodni voda dosahující právě až k masným krámům.

 

653 let na stejném místě
Karel IV. nařídil v roce 1364 (19. února) masné krámy stojící na Rynku zbourat kvůli hygieně a šířícímu se zápachu. Nové místo bylo nalezeno v Krajinské ulici, na místě, kde dnes stojí restaurace Masné krámy. Umístění nových masných krámů mělo svou logiku. V Krajinské ulici totiž v té době žilo mnoho řeznických mistrů. Nová stavba byla také dřevěná. Jak název napovídá, sloužil objekt od samotného počátku ke zpracování a prodeji masa.

 

463 let historické budovy
Současná budova masných krámů pochází zřejmě z roku 1554 (někteří autoři však uvádějí i léta 1560 i 1564). Jde o stavbu bazilikového půdorysu. Prostřední vysoká hala byla určena obyvatelům města – tedy veřejnosti, v obou postranních nižších halách se nalézaly jednotlivé řeznické krámky zevnitř přístupné nakupujícím arkádami. Zvenčí existovaly samostatné vstupy pro zásobování a to jak ze dvora, tak i z ulice. Západní průčelí je dochováno jako renesanční s cimbuřím a střílnami na atice, vlastní štít tvoří tzv. vlaštovčí ocasy. Východní průčelí bylo přestavěno někdy na počátku 30. let 19. století, zřejmě 1831. Kamenný zdvojený renesanční portál je původní. Krámky doznaly změn v průběhu 19. století, kdy byly stavebně upraveny. Omezený řeznický provoz (porážení drobných zvířat včetně telat) na dvoře masných krámů se na místě udržel až do roku 1899. Pak se zpracování masa definitivně přesunulo do nových městských jatek na Pražském předměstí a jednotlivé krámky byly rozprodány.

 

63 let restaurace Masné krámy
Po 2. světové válce se kvůli havarijnímu stavu vážně uvažovalo o demolici celého objektu. Naštěstí nakonec padlo opačné rozhodnutí. Na restauraci byla historická budova přestavěna v průběhu roku 1953 podle projektu architekta J. Fidry. Restaurace se jménem Masné krámy pak byla pro veřejnost slavnostně otevřena 1. října 1954. Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst. 

 

Další informace a dotazy:
Budějovický Budvar, národní podnik
Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer
Tel:     +420 387 705 284, +420 606 757 997
E-mail: petr.samec=zavinac=budvar.cz
www.budvar.cz
www.budejovickybudvar.cz

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail *
Jméno *
Příjmení *
Země *
Medium *(Vydavatel - název)
Souhlasíte se zpracováním osobních údajů * Vyplňte prosím toto pole
* Povinné položky