Budějovický Budvar získal certifikát AEOC

Štítky: PivovarOcenění
7. 6. 2016 | České Budějovice

Budějovický Budvar v pondělí 30. května na generálním ředitelství cel oficiálně převzal významné osvědčení AEOC, které je v Evropské unii udělováno pouze spolehlivým a finančně stabilním hospodářským subjektům. Povolení AEOC přináší exportérům zásadní výhody, neboť kromě jiného umožňuje přístup ke zjednodušeným celním postupům, možnost přednostního celního odbavení nebo provádění celní kontroly na specifickém místě. V České republice získalo certifikát AEOC dosud jen 85 hospodářských subjektů.

„Udělení certifikátu AEOC znamená, že jsme prošli hloubkovou kontrolou kvality a průhlednosti klíčových procesů v podniku a také finanční analýzou, která potvrdila naši dobrou finanční situaci pro plnění závazků,“ říká Ing. Jana Burešová vedoucí oddělení controllingu z Budějovického Budvaru. Zásadní výhodu AEOC je právo na celní odbavování exportovaného zboží přímo v pivovaru, které provádějí vyškolení pracovníci podniku. „Protože vyvážíme téměř do 80 zemí světa a denně vypravujeme až desítky zásilek, je pro nás každé zjednodušení celních procedur velmi důležité. Certifikát AOEC zvyšuje naši prestiž v zemích mimo EU, kde jsou certifikované společnosti obecně považovány za spolehlivé,“ dodává Jana Burešová.

Celní orgány přímo v Budějovickém Budvaru hodnotily mnoho aspektů, například:

• dodržování celních procedur a znalost celních předpisů
  • podrobily revizi účetní a logistický systém ve vztahu k vývozu a dovozu, a to od objednání, dodání a proclení až po naskladnění jednotlivých položek
  • podrobily revizi vnitřní systém kontroly pro zjišťování nezákonných nebo nestandardních transakcí
  • kontrolovaly existenci řádné archivace záznamů společnosti, ochranu dat a bezpečnost informačních technologií
  • provedly finanční analýza platební schopnosti a finanční stability
  • prověřovaly systém zabezpečení proti neoprávněnému vstupu nebo vniknutí do objektů a prostor pivovaru

Náročný a zevrubný certifikační proces začal předběžným šetřením dne 30. září 2015 a pokračoval podáním žádosti dne 9. listopadu 2015. Téměř po pěti měsících dne 3. března 2016 byl certifikát udělen.