Masné krámy nabídnou příští týden zvěřinu

Štítky: Masné krámy
9. 10. 2015 | České Budějovice

Již na osmý ročník „Zvěřinových hodů“ se připravuje šéfkuchař Luděk Hauser z českobudějovické restaurace Masné krámy. O dodávky zvěřiny se postarali lovci z Mysliveckého sdružení Obora Nový Dvůr, o. s. a ze společnosti Lesy a rybníky České Budějovice, s.r.o. Na jídelním lístku restaurace se od 12. října objeví speciality z divočáka, daňka, srnčího, divoké kachny a bažanta. Chybět nebudou nejoblíbenější pokrmy z minulých let – zvěřinová paštika, výpečky z divočáka a zvěřinové ragú na červeném víně.

„Díky našim osvědčeným dodavatelům máme jistotu, že maso bude správně odleželé a vyzrálé. Všechny kusy zvěřiny byly legálně ulovené a suroviny samozřejmě prošly veterinární kontrolou,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Maso ze zvěřiny je dieteticky vysoce hodnotné, s nízkým obsahem tuků a cholesterolu a při správné úpravě má vynikající chuť. Roční spotřeba je však pouze 1 kilogram na osobu. Jako ideální nápoj doporučuje šéfkuchař Luděk Hauser sezónní pivní specialitu Budweiser Budvar B:CHERRY. „Tmavý ležák s višní má sladko-kyselo-hořkou chuť, která se velmi hodí právě ke zvěřině,“ uzavírá Luděk Hauser.

Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Zvěřinové hody
Masné krámy, 12. 10. 2015 – 18. 10. 2015
Aperitiv

0,02l    Karpatské Brandy „Špeciál“ 40,- Kč

Studený předkrm
100g    Zvěřinová paštika paní nadlesní, ve slaninách balená, brusinkový přeliv, bílé pečivo 69,- Kč

Polévka
0,22 l    Silný vývar z bažanta se zeleninkou a nudlemi 39,- Kč

Hlavní pokrmy
200g    Výpečky z divočáka, červené zelí, bramborové knedlíky 129,- Kč
150g    Smažené kančí řízečky s mandlemi, na švestkové omáčce, šťouchaný brambor 149,- Kč
150g    Zvěřinové ragú na červeném víně /daněk, srnčí/, provoněné bylinkami, špekový knedlík 149,- Kč
180g    Marinované medailonky z dančí kýty, v šípkové omáčce, domácí bylinkové špecle 189,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
½ ks    Pečená divoká kačena, červené zelí, ½ bramborový a ½ špekový knedlík 189,- Kč
200g    Fořtova jehla /divočák, daněk, bažant, slanina, sušené švestky/, bramborové krokety 189,- Kč

Moučník
80g    Ořechová palačinka s rumovou zmrzlinou, šlehačka 59,-Kč

Sládek pivovaru doporučuje
0,3l    Budweiser Budvar B:Cherry /tmavý ležák s višní/ 23,-Kč

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14tiletou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tematických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Na dnešním místě v Krajinské ulici se masné krámy nacházejí již více než 650 let.  Císař Karel IV. totiž nařídil 13. února 1364 původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout je do Krajinské ulice. Současná budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily masné krámy  původně ke zpracování a prodeji masa. Na restauraci byly přestavěny v roce 1953. Restaurace se jménem Masné krámy pak byla pro veřejnost slavnostně otevřena 1. října 1954. Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky