Budějovický Budvar uvádí na trh novou variantu cideru Somersby

Štítky: SomersbyCarlsberg
17. 3. 2014 | České Budějovice

Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. V roce 2012 se Budějovický Budvar stal výhradním dovozcem jablečného cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Zájem českých zákazníků potvrdil vysoký obchodní potenciál tohoto alkoholického nápoje, který je zajímavou alternativou ke sladovým alkoholickým nápojům, míchaným pivním nápojům i vínu.

„Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře - loni jsme výrazně zvýšili objem prodeje v obou distribučních kanálech – ON TRADE i OFF TRADE. Nedávno jsme na globálním facebookovém profilu Somersby začali s fanoušky komunikovat česky a spustili jsme také český web značky,“ říká Ing. Martin Horejš, vedoucí oddělení tuzemských prodejů z Budějovického Budvaru. K navýšení loňského prodeje přispělo rozšíření sortimentu o nový Somersby Pear Cider s hruškovou příchutí a také nárůst počtu prodejních míst. „Cítíme značný zájem zákazníků, a proto jim nyní nabídneme i třetí variantu Somersby s příchutí ostružiny,“ dodává Martin Horejš.
 
Somersby Blackberry Cider je osvěžující nápoj s jemným nádechem přírodní chuti ostružin. Jeho chuť je sladká a jemně perlivá. Je určen pro ženy i muže, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení, rádi experimentují a hledají nevšední chuťové zážitky. Představuje ideální volbu pro uvolněné chvíle strávené s přáteli. Nejlépe chutná vychlazený s ledem. Má obsah alkoholu 4,5% obj. Na český trh bude dodáván v nevratných láhvích o objemu 0,33 litru. Prodávat se bude po celé republice v maloobchodních prodejnách i gastronomických provozovnách. Koncová cena v obchodech by se měla pohybovat kolem 25,- Kč za láhev.

Obecné informace o cideru
Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v západní Evropě. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, ve Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Jeho spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3%), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).

 

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky