„Týden šniclů“ v restauraci „Masné krámy“

Štítky: Masné krámy
18. 3. 2014 | České Budějovice

Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy potěší v tomto týdnu především fanoušky smažených řízků. Od středy 19. března do neděle 23. března se na jídelním lístku objeví, kromě dvou řízků ze stálé nabídky, také devět dalších druhů tohoto populárního pokrmu. V menu se mimo jiné objeví král všech smažených řízků - originální „Wienerschnitzel“ z telecí kýty, obrácený řízek z hovězí roštěné nebo smažená treska v pivním těstíčku B:ORIGINAL (těstíčko obsahuje světlý ležák Budweiser Budvar).

„Smažený řízek patří mezi nejoblíbenější česká jídla a může mít mnoho variant, ať už jde o použité suroviny, nebo o způsob přípravy. Loni byla přehlídka smažených řízků velmi úspěšná, a proto ji letos zopakujeme,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Masné krámy letos chystají i řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Velmi zajímavou novinkou bude červnová „Exotika“. Příští gastronomickou akcí bude „Zahájení pstruhové sezóny a Speciality z medvědího česneku“ od 16. do 20. dubna.

Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. „Masné krámy“ jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. Podrobné informace o „Masných krámech“ najdete na www.masne-kramy.cz

Letos si restaurace „Masné krámy“ připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo. Restaurace „Masné krámy“ pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.

„Týden šniclů“ v Masných krámech 19. 3. – 23. 3. 2014

Předkrm
120g    Smažené býčí žlázy s remuládou, bramborový salát s rukolou 69,- Kč

Polévka
0,22 l    Cuketový krém se smaženým olomouckým tvarůžkem 39,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
800g    „Šnicl-rallye“ pro 4 osoby /dijonský vepřový řízek, obrácený řízek z hovězí roštěné, kuřecí stehenní řízek, smažená vepřová játra, šťouchaný brambor, steakové hranolky, žebrácký a jarní salát/    449,- Kč

Hlavní pokrmy
200g    Kapustový karbanátek, žebrácký bramborový salát 89,- Kč
200g    Smažená vepřová játra, šťouchaný brambor, ďábelská omáčka 84,- Kč
200g    Kuřecí stehenní řízek v cornflakes kabátku, steakové hranolky 99,- Kč
200g     Filet z tresky v pivním těstíčku B:ORIGINAL, remuláda, žebrácký bramborový salát 109,- Kč
200g    Dijonské vepřové řízečky z kotlety, šťouchaný brambor se slaninkou 129,- Kč
200g    Obrácený zámecký řízek z hovězí roštěné, steakové hranolky 159,- Kč
300g    Velký jarní salát s kuřecími řízečky v kukuřičné placce, zakysaná smetana 139,- Kč
200g    Originál „Wienerschnitzel“ z telecí kýty, petrželový brambor 179,- Kč

Sladká tečka
100g    Osvěžující jogurtová terina na ragú z lesního ovoce 49,- Kč

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14tiletou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tematických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Na dnešním místě v Krajinské ulici se masné krámy nacházejí již téměř 650 let. Císař Karel IV. totiž nařídil 13. února 1364 původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout je do Krajinské ulice. Současná budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily masné krámy  původně ke zpracování a prodeji masa. Na restauraci byly přestavěny v roce 1953. Restaurace se jménem Masné krámy pak byla pro veřejnost slavnostně otevřena 1. října 1954. Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky