Budějovický Budvar není ohrožen prodejem Pivovaru Samson

2. 7. 2014 | České Budějovice

Jak vyplývá z oficiálních veřejných zdrojů, byl Pivovar Samson, a.s. založen koncem roku 2013 v důsledku postupného vyčleňování majetku z Budějovického měšťanského pivovaru a.s., který již od roku 2011 vlastní - ale neprovozuje - koncern ABI. Z těchto zdrojů se dá odhadnout, že cílem tohoto prodeje je řešení svízelné hospodářské situace Pivovaru Samson, a.s. tak, aby se vlastník pivovaru vyhnul možným důsledkům vyplývajících z jeho předlužení.

Pivovar Samson, a. s. není ani právním, ani historickým nástupcem bývalého měšťanského pivovaru pod názvem Die Budweiser Bräuberechtigten-Bürgerliches Bräuhaus Budweis, gegründet im jahre 1795. Proto nevlastní žádnou ochrannou známku s prvkem BUDWEISER a obchodní činnost provádí pouze pod značkou Samson. Z toho důvodu nepředstavuje změna vlastníka pro Budějovický Budvar riziko v soudních sporech s ABI.

„Naše vyjádření se opírá o reálné zkušenosti získané po převzetí Budějovického měšťanského pivovaru v roce 2011 společností ABI. Tato transakce nijak nezpomalila nárůst našich exportních prodejů, neměla vliv na úspěšnost našich soudních sporů o značku BUDWEISER a nedošlo ani k poškození našeho známkového fondu doma či v zahraničí,“ uzavírá Petr Samec.