Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

Štítky: PivovarNovinky
2. 9. 2014 | České Budějovice

Pod dohledem mistra varny Budějovického Budvaru a dalších představitelů pivovaru byly v pátek 29. srpna uvařeny dvě speciální várky piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru použili letos čerstvý chmel teprve potřetí v historii. Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který z čerstvého chmele vaří.

Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Celkem bylo potřeba 800 kg čerstvých hlávek, které byly sklizeny v dopoledních hodinách na chmelnici „U Splavu“, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. Při sklizni chmele přímo na poli pomáhali mistr varny Ing. Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Ing. Petr Košin, Ph.D. a PR manažer Ing. Petr Samec, Dr. z Budějovického Budvaru. Většina hlávek byla otrhána na česačce, která stojí v těsné blízkosti chmelnice “U Splavu“. „Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým vzdáváme hold naší klíčové surovině. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni,“ říká Ing. Aleš Dvořák, mistr varny z Budějovického Budvaru.

Česání chmele na chmelnici v BlšanechV podvečer 29. 8. byly z čerstvého chmele uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. “Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinové pánve ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Aleš Dvořák.

„Letos jsme z čerstvých hlávek uvařili dvě várky, celkem tedy 800 hektolitrů. To je dvojnásobek loňského objemu. Vycházíme tím vstříc velkému zájmu pivních fajnšmekrů i našich obchodních partnerů o tento druh piva. Počítáme s exportem do několika zemí,“ vysvětluje Aleš Dvořák. Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2015, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několik dnů,“ uzavírá Aleš Dvořák.

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky