Budějovický Budvar odvrátil útok na značku BUDWEISER v Portugalsku

11. 12. 2013 | České Budějovice

Budějovický Budvar odvrátil další útok na svou značku BUDWEISER. Společnost Anheuser-Busch InBev (dále jen ABI) se v roce 2001 pokusila registrovat čtyři své značky s prvkem BUDWEISER v Portugalsku, přestože v té době Budějovický Budvar v této zemi vlastnil několik ochranných známek BUDWEISER. Český pivovar proto záměry svého konkurenta úspěšně napadl u portugalského známkového úřadu. Úřad v roce 2003 odmítl známky ABI registrovat, ale ABI se proti tomu odvolal k Obchodnímu soudu.

„Obchodní soud v Lisabonu nyní toto odvolání ABI zamítl a rozsudkem plně podpořil Budějovický Budvar,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. „Po posouzení všech důkazů a okolností dospěl soud k závěru, že Budějovický Budvar vlastní několik registrací s prvkem BUDWEISER, které jsou starší než známky ABI a jsou s nimi zaměnitelné. Registrace nových známek pro ABI v Portugalsku tedy není možná,“ vysvětluje Mgr. Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která ve sporu zastupuje Budějovický Budvar. „Ubránili jsme naše známkoprávní pozice a zabránili společnosti ABI ve vstupu na portugalský trh. V budoucnu očekáváme zvýšení exportu do této země,“ dodává Petr Samec.

Soudní spory i značku BUDWEISER probíhají již od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 % případů. V letech 2000 - 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek „BUDWEISER“ nebo „BUDWEISER BUDVAR“, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku „BUDWEISER“ používat téměř v 70 zemích.