Vepřové hody s tradiční zabíjačkou v Masných krámech

Štítky: Masné krámy
24. 1. 2013 | České Budějovice

Dnes a v pátek 25. ledna vždy od 14:00 hodin se před známou restaurací Masné krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí „Vepřové hody“.  Přímo v Krajinské ulici budou řeznický mistr Kamil Tajbl a šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser bourat maso z pěti vepřů, které dodal ZŘUD-Masokombinát Písek CZ, a.s. Čerstvé suroviny se budou ihned proměňovat v klasické zabíjačkové delikatesy – například ovar, ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku nebo škvarky.

„Vepřové hody“ patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce a letos se koná již jejich třetí ročník. „Předpokládáme, že letos vyrobíme asi 1200 jitrnic a jelit. Nebudou chybět domácí tlačenka, škvarky, ovar a zabíjačkový guláš,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „Myslím, že pro lidi bude velmi zajímavé pozorovat ruční zpracování masa a výrobu tradičních zabíjačkových pochoutek, včetně vaření ovaru v klasickém „brutaru“, bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek,“ dodává Luděk Hauser. Čerstvě vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem „přes ulici“ organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude „předkrmem“ k „Vepřovým hodům“, které budou probíhat až do 3. února.

Masné krámy letos chystají i řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošními novinkami budou akce „Týden šniclů“ a „Ze selského dvorku“. Nejbližší akce – „Dny slovenské kuchyně“ – proběhne od 18.2. do 24.2. 2013.

Vepřové hody v Masných krámech
24.1. – 3.2. 2013

Menší pokrmy pod pivo
150g    Domácí tláča, 1ks chléb                            64,- Kč
100g     Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb                    42,- Kč
100g     Speciální slanina „řeznického mistra“, 1ks chléb                   69,- Kč

Polévka
0,22 l    „Prdelačka“ - ovarová polévka s kroupami                      35,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g    Zabíjačkový talíř
/2 ks jitrnička, 2 ks jelítko, grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/    410,- Kč

Hlavní pokrmy
200g    Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík            85,- Kč
250g    Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb                  94,- Kč
160g    Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák                      82,- Kč
160g     Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák                  82,- Kč
200g    Smažená krkovička, domácí bramborový salát                   98,- Kč
400g    Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb            129,- Kč

K masu doporučujeme
160g    Pecínek chleba Masné krámy                        30,- Kč
160g     Syrové kysané zelí                                  25,- Kč
200g    Zelný salát s křenem                              35,- Kč

Sladká tečka
3ks     Staročeské koláčky                                  29,- Kč

Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz.

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

 

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky