V pondělí začnou v Masných krámech „Zvěřinové hody“

Štítky: Masné krámy
14. 10. 2013 | České Budějovice

Českobudějovická restaurace Masné krámy připravila pro hosty již šestý ročník „Zvěřinových hodů“. Šéfkuchař Luděk Hauser připravil speciality z jihočeské zvěřiny (divočák, muflon, daněk, srnčí, divoká kachna, bažant), kterou dodají Myslivecké sdružení Obora Nový Dvůr, o.s. a Lesy a rybníky České Budějovice, s.r.o. V nabídce se objeví i nejoblíbenější pokrmy z minulého ročníku – zvěřinová paštika, výpečky z divočáka a zvěřinové ragú na červeném víně.

„Můžeme garantovat, že maso bude ideálně odleželé a uzrálé, což je u zvěřiny, podobně jako u hovězího, mimořádně důležité. Všechny kusy zvěřiny byly legálně uloveny a suroviny samozřejmě prošly veterinární kontrolou,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „Maso ze zvěřiny je dieteticky vysoce hodnotné, s nízkým obsahem tuků a cholesterolu a při správné úpravě má vynikající chuť. Je velká škoda, že Češi zvěřinu konzumují jen výjimečně – roční spotřeba je pouze 1 kilogram na osobu,“ dodává Luděk Hauser. Jako nápoj doporučuje šéfkuchař pivní novinku, kterou v těchto dnech uvádí na trh Budějovický Budvar. „Budweiser Budvar Dark Cherry, což je tmavý ležák s višní, má sladko-kyselo-hořkou chuť, která se velmi hodí právě ke zvěřině,“ uzavírá Luděk Hauser.

Masné krámy letos chystají i další gastronomické akce: v listopadu to budou „Martinské husy“ a „Pohled do rakouské a bavorské kuchyně“. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.

Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Zvěřinové hody
Masné krámy, 14. 10. 2013 – 20. 10. 2013


Aperitiv
0,04l    Stará myslivecká 40,- Kč
Studený předkrm
100g    Zvěřinová paštika paní nadlesní, balená ve slanině, brusinkový přeliv, bílé pečivo 69,- Kč
Polévka
0,22 l    Silný vývar z bažanta se zeleninkou a nudlemi 35,- Kč
Hlavní pokrmy
200g    Výpečky z divočáka /s kostí/, červené zelí, bramborové knedlíky 119,- Kč
200g    Marinované kančí medailonky na brusinkové omáčce, bramborové rösti 139,- Kč
150g    Zvěřinové ragú na červeném víně /muflon, daněk, srnčí/, provoněné bylinkami, špekový knedlík 129,- Kč
150g    Smažené dančí řízečky s mandlemi, šťouchané brambory s pórkem a slaninkou 149,- Kč
150g    Srnčí nočky z mletého masa na houbovém ragú, brusinkový terč, bramborové krokety 129,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
½ ks    Pečená divoká kačena, červené zelí, staročeský drbák 179,- Kč
200g    Fořtova jehla /divočák, daněk, muflon, slanina, sušené švestky/, bramborové krokety 169,- Kč
Moučník
80g    Perníkové parfait na ragú z lesních plodů 40,-Kč
Sládek pivovaru doporučuje
0,3l    Budweiser Budvar „Dark Cherry“ /tmavý ležák s višní/ 23,-Kč

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a slavnostně otevřeny 1. října 1954. Restaurace rychle získala značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

 

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky