„Chřestění“ v Masných krámech představí speciality z čerstvého chřestu

Štítky: Masné krámy
14. 5. 2013 | České Budějovice

Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser připravil šestý ročník gastronomické akce „Chřestění“. V nabídce restaurace se od středy 15. května objeví celkem osm zajímavých pokrmů, jejichž součástí bude zelený nebo bílý chřest. Akce bude ukončena v neděli 19. května.

„Chřest byl vždy považován za luxusní delikatesu. Přestože dnes je chřest běžně dostupnou zeleninou, v našich domácnostech se na něj stále poněkud zapomíná. Našim hostům proto chceme ukázat různé druhy přípravy, například chřestovou pánev s těstovinami a kuřecím masem, nebo chřestovou polévku,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. V loňském roce byl jednoznačně nejúspěšnější klasický chřest s holandskou omáčkou a vařeným bramborem, který se samozřejmě objeví i v letošní nabídce.

Chřestění aneb speciality z čerstvého chřestu v Masných krámech
15.05. – 19.05.2013


Předkrm
110g    Zapečený chřest se šunkou a holandskou omáčkou servírovaný na bagetce 59,- Kč

Polévka
0,22 l    Chřestová krémová polévka 35,- Kč

Hlavní pokrmy
250g    „Duet“, zelený a bílý chřest s holandskou omáčkou, vařený brambor 89,- Kč
250g    Bílý chřest s restovanou strouhankou, dušená šunka, petrželkový brambor 99,- Kč
400g    Chřestová pánev s těstovinami a kuřecími, nudličkami, sypaná parmezánem 119,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
150g    Grilovaný filet z lososa s chřestovou omáčkou šťouchaný brambor s jarní cibulkou 159,- Kč

Chřest se steakem dle Vašeho přání, s holandskou omáčkou, vařený brambor
200g    Krůtí steak 149,- Kč
200g     Hovězí roštěná z mladého býka 169,- Kč

Dezert
0,2 l    Rebarborový kompot se zmrzlinou 39,- Kč

Nápoj
0,5l     Pardálovo bezové 30,- Kč

Masné krámy letos nabídnou hostům i další gastronomické akce: v červnu “Steakové speciality“, v září „Ze selského dvorku“,  v říjnu „Zvěřinové hody“, v listopadu „Martinské posvícení“ a „nahlédnutí do kuchyně našich rakouských a bavorských sousedů“. Masné krámy lákají návštěvníky nejen dobrou kuchyní, ale především dokonale ošetřeným čepovaným pivem. Hosté si zde mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar i na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar.

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

 

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky